Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe
Psuje się żywność źle przechowywana. Co to znaczy źle przechowywać? Co powoduje, że żywność się psuje? Istnieje kilka czynników negatywnie wpływających na przechowywanie żywności. Dlatego żywność musimy izolować, najlepiej w opakowaniach próżniowych. Pakowanie próżniowe jest zdrowe, oszczędne i modne.
Spis treści
- Czynniki zewnętrzne
- Powietrze
- Drobnoustroje
- Wilgoć
- Temperatura
- Słońce
- Opakowanie próżniowe
- System przechowywania próżniowego FoodSaver®
- Pakowanie próżniowe i gotowanie sous-vide
Czynniki zewnętrzne
Warzywa wysychają. Owoce pleśnieją. Tłuszcze jełczeją. Żywność może psuć się na wiele sposobów. Głównymi czynnikami przyspieszającymi psucie żywności są:
powietrze,
drobnoustroje,
wilgoć,
temperatura,
światło.
Aby uchronić żywność przed zepsuciem lub spowolnić ten proces, należy jedzenie odizolować od czynników zewnętrznych, wpływających na jakość przechowywanej żywności.
Jedną z najlepszych metod ochrony żywności przed czynnikami zewnętrznymi jest przechowywanie żywność w opakowaniu próżniowym, w odpowiedniej temperaturze, bez dostępu słońca. Dlatego tak popularne stają się zgrzewarki próżniowe systemu FoodSaver®.
Powietrze
Powietrze, a właściwie tlen w nim zawarty, wpływa na żywność dwutorowo. Niektóre produkty, jak na przykład świeże zioła lub sałaty potrzebują tlenu. Dlatego zamykane są w opakowania wypełnionych powietrzem. Powietrze przyspiesza procesy utleniania i jełczenia tłuszczu. Dlatego takie produkty jak mięso, wędliny, sery, ale również orzechy należy izolować od wpływu tlenu, pakując w szczelne torebki i opakowania. Najlepszym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe.
Drobnoustroje
Żywność jest naturalną pożywką dla bakterii, grzybów i pleśni. Skażona nimi żywność zmienia smak i konsystencję, staje się niebezpieczna dla zdrowia i życia. Pałeczki botuliny wytwarzają śmiertelny jad kiełbasiany. Pleśnie mają działanie rakotwórcze. Najskuteczniejszym sposobem ochrony przed działaniem bakterii i grzybów jest zachowywanie bezwzględnej czystości w czasie przetwarzania, transportu oraz przechowywania żywności. Na dwa pierwsze aspekty wpływu nie mamy, ale na przechowywanie już tak. Ponieważ bakterie znajdują się w powietrzu, wystarczy żywność zapakować próżniowo.
Wilgoć
Duży poziom wilgotności powoduje nawilżanie, wzrost temperatury produktu, oraz zbrylanie żywności takiej jak: cukier, mąka, kasze, makarony. Zbyt duża wilgotność wpływa również na opakowania, na przykład rdzewienie puszek, czy rozszczelnienie torebek. Jednak zbyt mały poziom wilgotności doprowadza do wysychania żywności. Skuteczne przechowywanie polega na tym, aby zachować określoną początkową wilgotność produktu spożywczego. I tu także sprawdza się pakowanie próżniowe.
Temperatura
Pomidory w lodówce tracą smak, wolą temperaturę pokojową. Natomiast mięso powinno być przechowywanie w warunkach chłodniczych, w temperaturze kilku stopni. Wyższe temperatury tworzą idealne warunki dla bakterii i ich rozwoju. Temperatura powyżej 24 stopni powoduje zmiany fizyczne w żywności i sprzyja jełczeniu tłuszczy. Rozwiązaniem jest przestrzeganie zakresu temperatur odpowiedniego dla danego produktu.
Słońce
Światło słoneczne powoduje jełczenie tłuszczy w takich produktach jak wędliny, czy sery. Dlatego oleje najcześciej pakuje sie w butelki wykonane z ciemnego szkła lub w nieprzepuszczające światła słoneczego puszki. Słońce wpływa również negatywnie na zawartość witamin. Mleko, po kilku godzinach przechowywania w pełnym słońcu, traci około 66% witaminy B2. Wystarczy żywność przechowywać w odpowiednich naczyniach lub szafkach, aby usunąć to zagrożenie.
Opakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkt zostaje szczelnie zamknięty i skutecznie odizolowany od kontaktu z powietrzem i drobnoustrojami. Jedzenie zapakowane próżniowo:
chronione jest przed rozwojem bakterii,
nie wysycha i dłużej nadaje się do jedzenia,
zachowuje swój smak, zapach i wartości odżywcze.
Z tego powodu pakowanie próżniowe stało się modne wśród osób, ceniących sobie zdrowie i komfort życia.
System przechowywania próżniowego FoodSaver®
Liderem pakowania próżniowego produktów spożywczych jest system FoodSaver®. Proste w obsłudze, kompaktowe zgrzewarki próżniowe systemu FoodSaver® całkowicie eliminują powietrze, główną przyczynę odwodnienia, utraty smaku i świeżości naszego jedzenia. Specjalnie do tego celu zaprojektowane folie, worki foliowe i pojemniki FoodSaver® pozwalają przechować każdy rodzaj żywności: mięso, warzywa, owoce, sosy, zupy. A także artykuły suche, takie jak na przykład mielona kawa.
Praktyczne akcesoria oferowane przez FoodSaver® pozwalają przechowywać próżniowo żywność nie tylko w lodówce i zamrażarce, ale również w spiżarni, szafce czy w drodze na wakacje. Wszystkie opakowania oraz zastosowane folie są wolne od BPA i bezpieczne dla zdrowia człowieka.
W ofercie znajdziemy:
worki do mrożenia i gotowania,
worki do mrożenia i gotowania na parze w mikrofalówce,
worki do próżniowego pakowania wilgotnej żywności z taśmą absorbującą nadmiar cieczy - idealne do przechowywania mięsa,
folia do próżniowego pakowania 2 porcji jednocześnie - niezastąpiona w użytku domowym,
folia do próżniowego pakowania dużych porcji, na przykład całych tuszek drobiowych razem z naczyniem do pieczenia,
pojemniki do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh o pojemności od 0,47l do 2,3l.
Pakowanie próżniowe i gotowanie sous-vide
Wzorem szefów kuchni coraz popularniejsze jest gotowanie metodą sous-vide. Metoda gotowania sous-vide polega na gotowaniu w opakowaniu próżniowym. To doskonały sposób gotowania potraw zachowujący ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiający utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Nowoczesne gotowanie metodą sous-vide ułatwiają doskonałe akcesoria systemu FoodSaver®. Oferowane worki foliowe są odporne na wysokie temperatury.
System FoodSaver® ułatwia także marynowanie mięsa w specjalnie zaprojektowanych pojemnikach do marynowania próżniowego. Mięso zamarynowane, osolone i zapakowane próżniowo można dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmuje ono wiele miejsca.