Gigantyczny grzyb w Polsce. Czasznica olbrzymia to hit wśród grzybiarzy

2024-10-09 11:12

Grzybiarze w całej Polsce zacierają ręce. Właśnie pojawił się ciekawy grzyb, który wyróżnia się imponującym rozmiarem i wyglądem zupełnie nie przypominającym innych gatunków. Czasznica olbrzymia, bo tak się nazywa, to jadalny grzyb, ale mało popularny w naszym kraju. Jak smakuje czasznica olbrzymia i gdzie szukać tego oryginalnego grzyba?

czasznica olbrzymia
Autor: Shutterstock Ten grzyb ma olbrzymi rozmiar i pyszny smak. Czasznica olbrzymia właśnie pojawiła się w Polsce.

Spis treści

  1. Jak wygląda czasznica olbrzymia?
  2. Czy czasznica olbrzymia jest jadalna?
  3. Gdzie występuje czasznica olbrzymia?
  4. Jak smakuje czasznica olbrzymia?
  5. Jak przyrządzić czasznicę?

Jak wygląda czasznica olbrzymia?

Czasznica, zwana także purchawicą olbrzymią, po raz pierwszy została opisana pod koniec XVIII wieku. Wyróżnia się nie tylko dużym rozmiarem i ciekawym kształtem. Jest okrągła i biała. Wyglądem może przypominać purchawkę lub pieczarkę bez trzonka. Średnica jednego grzyba może wynosić nawet metr, a waga ponad 20 kg.

W Polsce czasznica nie jest zbyt popularnym grzybem. Dopiero od kilku lat ten grzybowy fenomen jest doceniany przez coraz więcej osób. Do 2014 roku była grzybem chronionym, a za jej zbieranie groziły surowe kary finansowe.

Czy czasznica olbrzymia jest jadalna?

Ten wielki grzyb jest jadalny i bez obaw można go spożywać. Najlepiej smakują młode okazy, które wyróżniają się białym i jędrnym miąższem. Starsze grzyby mają żółtawy kolor i nie smakują tak dobrze jak młode czasznice. Ich smak jest gorzki i żadne kulinarne triki nie pomogą, aby się go pozbyć. Zaletą tego grzyba jest to, że można spożywać go na surowo i po obróbce termicznej.

Gdzie występuje czasznica olbrzymia?

Czasznica olbrzymia rośnie w lasach, na łąkach i pastwiskach. Występuje nawet w parkach i ogrodach. Gigantyczny grzyb lubi wilgotne i słoneczne miejsca. Najczęściej pojawia się po obfitych opadach deszczu. Czasznicę można spotkać głównie w północnej części naszego kraju.

Jak smakuje czasznica olbrzymia?

Czasznica olbrzymia zwraca uwagę nie tylko swoim olbrzymim rozmiarem i oryginalnym kształtem. Grzyb jest jadalny i ma pyszny, łagodny i delikatny smak, który może przypominać pieczarki. Najsmaczniejsze są młode grzyby o białym kolorze i twardym miąższu. Jest on biały i ma konsystencję podobną do znanego wegańskiego przysmaku, czyli tofu.

Jak przyrządzić czasznicę?

Z jednego olbrzymiego okazu można przygotować mnóstwo pysznych i aromatycznych potraw, które przypadną do smaku nie tylko fanom grzybów. Grzyba jest jadalny i świetnie smakuje i na surowo, i na ciepło. Odpowiednio przygotowany gigantyczny grzyb odwdzięczy się obłędnym smakiem. Co więc można zrobić z czasznicy olbrzymiej?

  • Carpaccio z czasznicy

Pokrojoną na cienkie plasterki czasznicę układa się na talerzu lub desce, doprawia solą i pieprzem, skrapia oliwą z oliwek i posypuje parmezanem. Do carpaccio można podać plastry szynki długodojrzewającej lub różne sery. Carpaccio jest ciekawym daniem na imprezę lub kolację.

  • Sałatka z czasznicy

Pokrojoną w kostkę czasznicę należy skropić sosem na bazie śmietany z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Sałatkę warto wzbogacić innymi składnikami, takimi jak pokrojona w kostkę szynka, ser czy kolorowe warzywa. Sałatka sprawdzi się na drugie śniadanie, lunch lub kolację.

  • Sznycle z czasznicy

Grzyb należy pokroić na plastry o grubości około 3 cm, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na patelni na maśle na złoty kolor. To świetnie danie na obiad. Można podać je z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.

  • Sos grzybowy z czasznicy

Pokrojoną w kostkę czasznicę podsmaża się na patelni, a następnie dusi. Wlewa się mieszankę mleka z mąką oraz śmietanę i gotuje, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos warto doprawić solą, pieprzem, a także dodać posiekane świeże zioła. Taki gulasz sos uświetni potrawy mięsne i wegetariańskie.

  • Pizza z czasznicy

Duży plaster czasznicy smaruje się sosem pomidorowy i układa się różnie składniki do farszu jak starta mozzarella, warzywa czy szynka, a następnie piecze w piekarniku. To smaczne danie idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach. 

Czy warto jeść grzyby?

Quiz. Znasz się na grzybach? Mocno się zdziwisz. Odpowiedz chociaż na 4 pytania.

Pytanie 1 z 10
Czym są grzyby?