Mniszek lekarski - właściwości i zatosowania mlecza. Jak zrobić herbatkę z mniszka?

Mniszek lekarski - właściwości i zatosowania mlecza

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mniszek lekarski ma wiele właściwosci zdrowotnych.

Mniszek lekarski to wieloletnia bylina dorastająca do 50 cm wysokości, która posiada głęboko wycięte liście i kwitnie od kwietnia do sierpnia. Po przekwitnięciu z jego kwiatostanu tworzy się kulista, puchowa kula, rozsypująca się przy dmuchnięciu. Cała roślina zawiera gęsty, lepki sok mleczny. Mniszek działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi dolegliwości reumatyczne, schorzenia wątroby i woreczka żółciowego oraz zaburzenia trawienia. Obniża poziom cukru we krwi. Łagodzi objawy przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Stosowany zewnętrznie leczy owrzodzenia i choroby skóry.

Mniszek lekarski - właściwości

Mniszek należy do roślin oczyszczających organizm i wzmacniających jego odporność – zapobiega awitaminozie i alergii, obniża poziom cholesterolu. Najwięcej substancji biologicznie aktywnych znajduje się w korzeniach. I właśnie z korzeni oraz z liści przyrządza się herbatkę. 

Korzenie mniszka działają żółciopędnie, żółciotwórczo, moczopędnie, poprawiają pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się je przy dolegliwościach wątroby, ale pod warunkiem, że drogi żółciowe są drożne, bowiem przy kamicy pęcherzyka żółciowego mogą się nasilić związane z nią dolegliwości. Dobrze jest natomiast stosować mniszek lekarski po przebytej żółtaczce i przy marskości wątroby. 

Zarówno korzenie, jak i liście oraz łodygi mniszka wspomagają wszelkie kuracje oczyszczające organizm z toksyn i złogów oraz wzmacniają organizm – dlatego warto po nie sięgnąć przed zimą, jeszcze przed sezonem przeziębieniowo-grypowym. Z powodu działania oczyszczającego herbata z mniszka polecana jest również osobom z problemami skórnymi. A poprzez działanie moczopędne napar z liści i korzenia mlecza pomaga pozbyć się z organizmu zbędnych płynów, dlatego stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Mlecz - zbiory

Kwiatostany mleczu zbieramy po całkowitym rozwinięciu. Korzenie wykopujemy jesienią. Suszymy w przewiewnym, ocienionym miejscu.

Mlecz - zastosowanie

Odwar: 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 - 10 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 -3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

Herbatka z mniszka: 1 łyżkę kwiatów zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 20 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po szklance.

Okłady: posiekane liście i kwiaty zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, ciepłą papkę nakładamy na gazę i okładamy nią chore miejsca.

Sok: świeże liście i łodygi przepuszczamy przez sokowirówkę, zażywamy 2 - 4 łyżki stołowe soku dziennie.

W kuchni: świeże liście mlecza dodajemy do sałatek. Wysuszony, sproszkowany korzeń stosować można jako substytut kawy, a z liści i kwiatów mlecza można zrobić wino mniszkowe.

 

Polecamy przepisy:

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, naturalny lek na przeziębienie?

Kwiaty w cieście - przepis na kwiaty mniszka lekarskiego w cieście naleśnikowym

Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym

 

 

Ocena: 4