Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym: przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Cukinia jest niskokaloryczna, zdrowa i delikatna w smaku. Dania z jej udziałem przyrządza się wyjątkowo łatwo. Tym razem podajemy przepis na zapiekankę z cukinii z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 600 g dużych pomidorów
 - 4 małe cukinie
 - 1/2 szklanki śmietany
 - szklanka mąki żytniej
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - kilka listków mniszka
 - pieprz cayenne
 - 1/2 gałązki posiekanego rozmarynu
 - łyżeczka soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Mniszek umyć, pokroić w paseczki.
 - Cebulę i czosnek zeszklić na dużej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pomidory. Doprawić pieprzem cayenne, solą, rozmarynem. Mieszając dusić 10 minut, aż powstanie sos. Dodać mniszek.
 - Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażyć na złoto w pozostałej gorącej oliwie z oliwek.
 - Śmietanę wymieszać z mąką żytnią.
 - Cukinię układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć masę ze śmietany i mąki.
 - Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i masłem czosnkowym. Można także polać oliwą smakową np. z truflami, cytryną lub pieprzem.