Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym: przepis

2021-03-29
Zapeikana z cukinii z sosem pomidorowym: przepis
Autor: Shutterstock Cukinia - podstawa wielu zapiekanek.
łatwy
30 min
4

Cukinia jest niskokaloryczna, zdrowa i delikatna w smaku. Dania z jej udziałem przyrządza się wyjątkowo łatwo. Tym razem podajemy przepis na zapiekankę z cukinii z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 600 g dużych pomidorów
  • 4 małe cukinie
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szklanka mąki żytniej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków mniszka
  • pieprz cayenne
  • 1/2 gałązki posiekanego rozmarynu
  • łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Mniszek umyć, pokroić w paseczki.
  • Cebulę i czosnek zeszklić na dużej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pomidory. Doprawić pieprzem cayenne, solą, rozmarynem. Mieszając dusić 10 minut, aż powstanie sos. Dodać mniszek.
  • Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażyć na złoto w pozostałej gorącej oliwie z oliwek.
  • Śmietanę wymieszać z mąką żytnią.
  • Cukinię układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć masę ze śmietany i mąki.
  • Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i masłem czosnkowym. Można także polać oliwą smakową np. z truflami, cytryną lub pieprzem.