Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cukinia jest niskokaloryczna, zdrowa i delikatna w smaku. Dania z jej udziałem przyrządza się wyjątkowo łatwo. Tym razem podajemy przepis na zapiekankę z cukinii z sosem pomidorowym. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 600 g dużych pomidorów
- 4 małe cukinie
- 1/2 szklanki śmietany
- szklanka mąki żytniej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków mniszka
- pieprz cayenne
- 1/2 gałązki posiekanego rozmarynu
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Mniszek umyć, pokroić w paseczki.
- Cebulę i czosnek zeszklić na dużej łyżce oliwy z oliwek. Dodać pomidory. Doprawić pieprzem cayenne, solą, rozmarynem. Mieszając dusić 10 minut, aż powstanie sos. Dodać mniszek.
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Podsmażyć na złoto w pozostałej gorącej oliwie z oliwek.
- Śmietanę wymieszać z mąką żytnią.
- Cukinię układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, polać sosem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć masę ze śmietany i mąki.
- Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i masłem czosnkowym. Można także polać oliwą smakową np. z truflami, cytryną lub pieprzem.