Wino z mniszka: przepis prosto z Anglii
2023-05-03
łatwy
20 min
4
Wino z mniszka to stary pomysł - takie wino robiono w polskich i angielskich dworach - doceniając właściwości mniszka lekarskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by i dziś wykorzystać tradycyjne przepisy i samodzielnie zrobić wino domowe z kwiatów mlecza. Jest delikatne i orzeźwiające - w sam raz na ciepłe dni. I pozwala zachować większość cennych substancji zawartych w roślinie.
SKŁADNIKI
- 2,5 l kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych przylistków)
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1,2 kg cukru
- sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny + skórka z owoców
- drożdże winne
- 4 litry przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiatki mlecza sparzyć 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać. Resztę wody podgrzac i rozpuścić w niej cukier, wymieszać ze zlanym płynem.
- Do letniego płynu dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie także startą skórkę z owoców - wcześniej dokładnie wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem. Dodać rodzynki, imbir i drożdże winiarskie.
- Pozostawić na 2 dni do fermentacji w naczyniu przykrytym płótnem lub gazą.
- Po tym czasie zlać delikatnie wino, przelać do gąsiorka i kontynuować fermentację w naczyniu zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną.
- Gdy fermentacja ustanie - zlać wino do butelek i pozostawić je do dojrzewania na 3-6 miesięcy.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Właściwości wina z mniszka
Wino z mniszka ma delikatny, orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Ma też wiele właściwości prozdrowotnych, jak sam produkt - witaminy, minerały oraz flawonoidy, garbniki i inulinę. Warto więc popijać je nie tylko dla przyjemności, ale także dla zdrowia.