Wino z mniszka: przepis prosto z Anglii

2022-05-04
Wino z mniszka: przepis na delikatne wino mniszkowe
Autor: Shutterstock Wino z mniszka warto nastawić wczesną wiosną.
łatwy
20 min
4

Wino z mniszka to stary pomysł - takie wino robiono w polskich i angielskich dworach - doceniając właściwości mniszka lekarskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by i dziś wykorzystać tradycyjne przepisy i samodzielnie zrobić wino domowe z kwiatów mlecza. Jest delikatne i orzeźwiające - w sam raz na ciepłe dni. I pozwala zachować większość cennych substancji zawartych w roślinie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 l kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych przylistków)
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1,2 kg cukru
  • sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny + skórka z owoców
  • drożdże winne
  • 4 litry przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiatki mlecza sparzyć 1 litrem wrzącej wody i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać. Resztę wody podgrzac i rozpuścić w niej cukier, wymieszać ze zlanym płynem.
  • Do letniego płynu dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie także startą skórkę z owoców - wcześniej dokładnie wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem. Dodać rodzynki, imbir i drożdże winiarskie.
  • Pozostawić na 2 dni do fermentacji w naczyniu przykrytym płótnem lub gazą.
  • Po tym czasie zlać delikatnie wino, przelać do gąsiorka i kontynuować fermentację w naczyniu zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną.
  • Gdy fermentacja ustanie - zlać wino do butelek i pozostawić je do dojrzewania na 3-6 miesięcy.
Beszamel - Jadalne Chwasty

Właściwości wina z mniszka

Wino z mniszka ma delikatny, orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Ma też wiele właściwości prozdrowotnych, jak sam produkt - witaminy, minerały oraz flawonoidy, garbniki i inulinę. Warto więc popijać je nie tylko dla przyjemności, ale także dla zdrowia.

Galeria:  Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur