Zupa Sekielskiego odchudza i dodaje energii. Mamy przepis

2024-03-05 10:50

Tomasz Sekielski, który przez lata zmagał się z nadwagą, przeszedł spektakularną metamorfozę. W końcu zrzucił nadprogramowe kilogramy. Co jest sekretem diety dziennikarza? Za sukces odpowiedzialna jest lekka i łatwa zupa buraczana. Tomasz Sekielski właśnie zdradził przepis na tę fit zupę.

zupa Sekielskiego
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Dieta Sekielskiego
  2. Z czego zrobić zupę Sekielskiego?
  3. Jak zrobić zupę Sekielskiego?
  4. Przepis na zupę Sekielskiego
  5. Zupa Sekielskiego – przepis krok po kroku

Dieta Sekielskiego

Dziennikarz schudł kilkadziesiąt kilogramów. Poddał się operacji zmniejszenia żołądka i przeszedł na zbilansowaną i zdrową dietę. Zrezygnował z picia alkoholu i podjadania słodyczy. Wyeliminował wieprzowinę i drób. Jedną z potraw, która na stale zagościła w jadłospisie Sekielskiego, jest pyszna i aromatyczna zupa buraczana. To danie pełne witamin i składników odżywczych.

Polecamy też:

5 prostych sposobów na to, by sałatka na sałacie zachowała jędrność przez kilka godzin

Zastrzyk energii od Ani Starmach. Koktajl z pobudzającym twistem

Z czego zrobić zupę Sekielskiego?

Do przyrządzenia odchudzającej zupy potrzebne są łatwo dostępne składniki:

  • buraki
  • krojone pomidory w puszce
  • marchewki
  • pietruszki
  • cebula
  • jabłko
  • czerwona papryka
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • woda

Jak zrobić zupę Sekielskiego?

Przyrządzenie zupy dziennikarza rozpoczyna się od obrania i pokrojenia warzyw. Buraki, marchewki i pietruszkę zalewa się wodą i gotuje. Następnie dodaje się podsmażoną cebulę z papryką i jabłkiem. Na koniec dodaje się krojone pomidory z puszki. Ugotowaną zupę trzeba zmiksować na krem i podawać z pestkami dyni.

Przepis na zupę Sekielskiego

  • To łatwy przepis na fit zupę, która pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
  • Odchudzającą potrawę robi się szybko. Potrzebne jest tylko pół godziny, aby móc cieszyć się jej pysznym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi.
  • Na liście składników znajdują się tylko warzywa, woda i pestki dyni. Zupę można zajadać cały rok, ponieważ wszystkie produkty są w sklepach bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
  • To danie wegańskie, więc osoby, które nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego, też mogą poznać jej przyjemny smak.
  • Zupę gotuje się na wodzie, ale można zrobić ją na bulionie warzywnym.
  • Fit zupę buraczaną można podać z kleksem z naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Pestki dyni zastąpią nasiona słonecznika. Wcześniej można je lekko uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Smak zupy podkręci czarnuszka lub czarny sezam, którymi posypuje się zupę buraczaną przed podaniem.
  • Miseczki można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, koperek czy bazylia.

Zupa Sekielskiego – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 6 szklanek wody (1 i 1/2 litra)
  • 500 g buraków
  • 400 g krojonych pomidorów w puszcze
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Buraki, marchewki i pietruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu.

2. Paprykę i jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę i jabłko. Smażyć, aż składniki będą miękkie, często mieszając. Dodać do garnka z warzywami.

4. Dodać krojone pomidory i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

5. Zupę zmiksować na gładki krem.

6. Podawać posypaną pestkami dyni.

Beszamel - Buraki