Zupa Sekielskiego odchudza i dodaje energii. Mamy przepis
Tomasz Sekielski, który przez lata zmagał się z nadwagą, przeszedł spektakularną metamorfozę. W końcu zrzucił nadprogramowe kilogramy. Co jest sekretem diety dziennikarza? Za sukces odpowiedzialna jest lekka i łatwa zupa buraczana. Tomasz Sekielski właśnie zdradził przepis na tę fit zupę.
Spis treści
- Dieta Sekielskiego
- Z czego zrobić zupę Sekielskiego?
- Jak zrobić zupę Sekielskiego?
- Przepis na zupę Sekielskiego
- Zupa Sekielskiego – przepis krok po kroku
Dieta Sekielskiego
Dziennikarz schudł kilkadziesiąt kilogramów. Poddał się operacji zmniejszenia żołądka i przeszedł na zbilansowaną i zdrową dietę. Zrezygnował z picia alkoholu i podjadania słodyczy. Wyeliminował wieprzowinę i drób. Jedną z potraw, która na stale zagościła w jadłospisie Sekielskiego, jest pyszna i aromatyczna zupa buraczana. To danie pełne witamin i składników odżywczych.
Polecamy też:
5 prostych sposobów na to, by sałatka na sałacie zachowała jędrność przez kilka godzin
Zastrzyk energii od Ani Starmach. Koktajl z pobudzającym twistem
Z czego zrobić zupę Sekielskiego?
Do przyrządzenia odchudzającej zupy potrzebne są łatwo dostępne składniki:
- buraki
- krojone pomidory w puszce
- marchewki
- pietruszki
- cebula
- jabłko
- czerwona papryka
- pestki dyni
- oliwa z oliwek
- woda
Jak zrobić zupę Sekielskiego?
Przyrządzenie zupy dziennikarza rozpoczyna się od obrania i pokrojenia warzyw. Buraki, marchewki i pietruszkę zalewa się wodą i gotuje. Następnie dodaje się podsmażoną cebulę z papryką i jabłkiem. Na koniec dodaje się krojone pomidory z puszki. Ugotowaną zupę trzeba zmiksować na krem i podawać z pestkami dyni.
Przepis na zupę Sekielskiego
- To łatwy przepis na fit zupę, która pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
- Odchudzającą potrawę robi się szybko. Potrzebne jest tylko pół godziny, aby móc cieszyć się jej pysznym smakiem i właściwościami prozdrowotnymi.
- Na liście składników znajdują się tylko warzywa, woda i pestki dyni. Zupę można zajadać cały rok, ponieważ wszystkie produkty są w sklepach bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
- To danie wegańskie, więc osoby, które nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego, też mogą poznać jej przyjemny smak.
- Zupę gotuje się na wodzie, ale można zrobić ją na bulionie warzywnym.
- Fit zupę buraczaną można podać z kleksem z naturalnego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Pestki dyni zastąpią nasiona słonecznika. Wcześniej można je lekko uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Smak zupy podkręci czarnuszka lub czarny sezam, którymi posypuje się zupę buraczaną przed podaniem.
- Miseczki można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, koperek czy bazylia.
Zupa Sekielskiego – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- 6 szklanek wody (1 i 1/2 litra)
- 500 g buraków
- 400 g krojonych pomidorów w puszcze
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 4 łyżki pestek z dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
1. Buraki, marchewki i pietruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu.
2. Paprykę i jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać paprykę i jabłko. Smażyć, aż składniki będą miękkie, często mieszając. Dodać do garnka z warzywami.
4. Dodać krojone pomidory i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
5. Zupę zmiksować na gładki krem.
6. Podawać posypaną pestkami dyni.