Zwiędłe listki odejdą w zapomnienie.5 sposobów na to, by sałatka zachowała świeżość
Na pewno to znasz. Co weekend obiecujesz sobie, że w następnym tygodniu będziesz zabierać na lunch do pracy zdrową sałatkę, a potem siedzisz w poniedziałek przy biurku w towarzystwie zwiędłych i smętnych listków rukoli. Radości z tego nie ma żadnej, więc i zapał szybko się ulatnia. A gdyby tak w prosty sposób przełamać ten zaklęty krąg?
Spis treści
- Po pierwsze: odwróć kolejność składników
- Po drugie: sos spakuj oddzielnie
- Po trzecie: zadbaj o wilgoć
- Po czwarte: zapewnij odpowiednią temperaturę
- Po piąte: nie mieszaj, dopóki nie musisz
- Galeria: Sałatka do pracy - nasze ulubione przepisy
Mamy na to sposób. Zastosuj naszych 5 zasad, a lunchowa sałatka zapewni ci nie tylko porcję energetyzujących witamin, ale także sporo przyjemności. Odpowiedni sposób przyrządzania, pakowania i przechowywania sałatki, nie wymagający specjalnego wysiłku sprawi, że delikatne składniki sałatki pozostaną świeże i jędrne prze kila godzin, a nawet dłużej.
Po pierwsze: odwróć kolejność składników
Sałatki powinny zachwycać różnorodnością – wtedy są najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze, bo dostarczają wielu składników odżywczych. Świetnie gdy zawierają radosną mieszankę cięższych kawałków – ziaren, jajek na twardo, fasoli, warzyw oraz porcję delikatnych, chrupiących zielonych listków – sałaty, rukoli, roszponki szpinaku. Zwyczajowo na spód kładziemy liście, a wierzch sałatki dekorujemy pozostałymi składnikami.
Jeśli jednak chcesz, aby listki nie zwiędły, spakuj sałatkę odwrotnie. Cięższe kąski wrzuć na dno pojemnika na lunch, a dopiero na nich połóż delikatniejsze składniki. Dzięki temu nie przygnieciesz sałaty, a na jej jędrność nie będą też negatywnie wpływać ewentualne soki z pozostałych składników. Upewnij się, że trzymasz pojemnik w pozycji pionowej podczas transportu, a kiedy nadejdzie pora obiadowa, wrzuć zawartość do dużej miski. Polej sosem i gotowe.
Po drugie: sos spakuj oddzielnie
Sosy i dressingi dopełniają smak sałatki, ale powinny być do niej dodawane tuz przed jedzeniem . Oleje i kwasy zawarte w winegrecie sprawią działają na delikatną tkankę warzyw, powodując więdnięcie. Aby warzywa w twojej sałatce pozostały jędrne, sos zapakuj oddzielnie. Przechowuj je w małych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na przekąski lub małych słoiczkach. Ta sama zasada dotyczy dodatków marynowanych dodatków takich jak pikle czy tuńczyk w oleju. Trzymaj je z dala od warzyw, dopóki nie nadejdzie pora jedzenia.
Po trzecie: zadbaj o wilgoć
Aby świeże warzywa zachowały jędrność potrzebują wilgoci. Najlepszym sposobem zapewnienia jej jest przykrycie sałatki zwilżonym papierowym ręcznikiem. Po odpowiednim ułożeniu warzyw (ciężkie na spodzie, listki na górze) połóż na niej wilgotny, ale dobrze wyżęty papierowy ręcznik i dopiero przykryj pudełko na lunch. To sposób, który zawsze się sprawdza.
Po czwarte: zapewnij odpowiednią temperaturę
Nawet najlepiej zabezpieczona przed więdnięciem sałatka nie dotrwa do lunchu w dobrej formie, jeśli zostawisz ją w torbie w ciepłym pokoju. Zaraz wejściu do pracy zanieś ją do lodówki. Tam spokojnie poczeka, na przerwę lunchową.
Po piąte: nie mieszaj, dopóki nie musisz
Jeśli masz zwyczaj przygotowywania sałatki raz na kilka dni, możesz to robić nadal. Postaraj się jednak przygotować wszystkie składniki do sałatki na godowo., ale przechowuj je oddzielnie trzymaj je oddzielnie dopóki to możliwe. Jeśli nie masz tyle miejsca połącz razem pokrojone "ciężkie" składniki, a przed wyjciem do pracy dodawaj tylko porcję sałaty.