Dużo żelaza hemowego, czyli ponad 10 mg tego pierwiastka w 100 g produktu, zawierają podroby: wątroba i nerki. Tyle samo żelaza ma również natka pietruszki. Pod względem ilości żelaza do tej grupy zalicza się także nasiona roślin strączkowych, jednak żelazo niehemowe jest trudno przyswajalne ze względu na obecność w tych roślinach związków hamujących jego wchłanianie. Najwięcej żelaza, ponad 40 mg w 100 g, znajduje się w śledzionie wołowej.
Od 1 do 4 mg żelaza zawierają pieczywo i wszystkie produkty zbożowe: mąki, kasze, grysiki. Jedynie w ryżu znajduje się poniżej 1 mg żelaza. Tyle samo żelaza znajdziemy również w mięsie, w wołowinie i króliku najwięcej. Także w żółtku jaja kurzego. Spor żelaza jest w pestkach i orzechach.
Poniżej 1 mg żelaza znajduje się w mleku i produktach mlecznych, a także w ziemniakach, rybach i owocach morza oraz w warzywach.
Przyswajanie żelaza niehemowego z pożywienia roślinnego można poprawić poprzez spożycie produktów bogatych w witaminę C oraz kwasy organiczne, takich jak:
pomidory, kapusta kiszona,
kapusta biała i czerwona, kalafior, brokuły,
zielone warzywa liściaste,
ziemniaki, buraki, dynia,
jabłka, gruszki, śliwki.
Polecamy przepisy z produktami zawierającymi żelazo:
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Wątróbka duszona z warzywami w sosie pomidorowym
Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem
Fasolka w pomidorach po bretońsku
Fasolka z kapustą i kiełbasą po portugalsku
Dlatego połączenie fasoli z pomidorami, czy grochu z kapustą pozwoli naszemu organizmy pozyskać więcej żelaza, niż jedzenie tych produktów oddzielnie.