Fasolka po bretońsku: przepis krok po kroku na tradycyjną fasolkę w sosie pmidorowym

2021-03-29
Fasolka po bretońsku: przepis krok po kroku na tradycyjną fasolkę w sosie pmidorowym
Autor: Shutterstock Fasolka po bretońsku to idealna danie na chłodne dni.
łatwy
40 min
4

Fasolka po bretońsku to danie, w którego francuski rodowód można wątpić. Ale nie zmienia to faktu, że tradycyjna fasolka w sosie pomidorowym z kiełbasą jest smaczna, sycąca i zdrowa. Na dodatek mało kłopotliwa w przygotowaniu i niedroga. Podajemy jak krok po kroku ugotować fasolkę po bretońsku.

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Gdy nie mamy czasu na gotowanie fasoli, możemy skorzystać z fasoli z puszki - warto po odsączeniu wody, w której była zanurzona w puszce przepłukać ją na sitku wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziemy się specyficznego "puszkowego" posmaku.

Sprawdź:

Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?

Tradycyjnie do fasolki po bretońsku dodaje się suszony majeranek, jednak nie jest powiedziane, że nie można dodać innych ziół. Polecamy wypróbowanie fasolki po bretońsku z dodatkiem cząbru lub tymianku, pasuje również do niej oregano. Z kolei miłośnicy pikantnych potraw zamiast słodkiej papryki mogą użyć cayenne lub chili.

Polecamy też:

Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki

Fasola pieczona z kiełbasą i papryką: przepis na fasolę z piekarnika

Groch i fasola na raka! 10 najlepszych przepisów ze strączkowymi

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować fasolę w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem listka laurowego i paru ziarenek ziela angielskiego.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę.
  • Na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę, cebulę. Gdy się zrumienią dodać dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy.
  • Doprawić do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko - winny smak).
  • Dodać majeranek - zapobiegnie on wzdęciu po zjedzeniu fasolki i doda potrawie smaku.