Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. 3 łatwe przepisy na pełne smaku obiady z piekarnika
Zapiekanki to łatwe i pyszne dania w sam raz na obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki można kupić w prawie każdym sklepie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną i aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą w trzech wersjach.
Spis treści
- Co dodać do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą?
- Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki?
- Jaką kiełbasę wybrać do zapiekanki?
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i suszonymi pomidorami
Co dodać do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą?
Tego typu dania mają wiele zalet. Są proste, szybkie i można je robić z najróżniejszych składników. Proponujemy trzy przepisy na znakomity obiad z piekarnika. W każdym z nich główną rolę grają dwa składniki, czyli ziemniaki i kiełbasa. W zależności od przepisu towarzyszą im różne dodatki jak warzywa, pieczarki, starty żółty ser czy suszone pomidory. W zapiekance nie może zabraknąć przypraw i suszonych lub świeżych ziół. W każdej z trzech zapiekanek ważną rolę odgrywa sos, który można zrobić ze śmietany, mleka lub jogurtu naturalnego. Zawsze sprawdzi się sos pomidorowy.
Przygotowując zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy, warto zajrzeć do lodówki i sprawdzić zapasy. Tego typu dania z piekarnika to pomysł na wykorzystanie resztek i składników, które zostały z przyrządzania innych potraw. Dzięki temu, że pojawią się w zapiekance ziemniaczanej, nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pyszne i sycące danie w stylu zero waste.
Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki?
W sklepach i na bazarowych straganach dostępne są różne rodzaje ziemniaków. Do zapiekanek najlepsze będą ziemniaki ogólnoużytkowe oznaczane jako typ B. W ich składzie znajduje się więcej skrobi i są mniej wilgotne. Bez trudu można rozgnieść je widelcem. Idealnie sprawdzą w się potrawach gotowanych, smażonych i pieczonych.
Jaką kiełbasę wybrać do zapiekanki?
W przepisach na zapiekanki ziemniaczane, które znajdziecie poniżej, wykorzystuje się kiełbasę wieprzową. Może to być kiełbasa podwawelska, śląska, jałowcowa lub z dodatkiem schabu. Semiwegetarianie, którzy nie jedzą ssaków, mogą wykorzystać kiełbasę drobiową z kurczaka lub indyka. Smak zapiekanki wzmocni dodatek wędzonego boczku.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy
- 200 g sera żółtego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i pokroić w grubsze plasterki.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Doprawić słodką i ostrą papryką. Patelnię zestawić z ognia.
3. Jogurt wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami startego żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Formę do zapiekania skropić olejem i ułożyć warstwę ziemniaków. Na nią wyłożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz pokrojoną w kostkę cukinię i połówki pomidorków koktajlowych. Wierzch posypać startym żółtym serem.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
6. Podawać na gorąco z ulubioną surówką lub marynowanymi warzywami.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
- 500 g kiełbasy
- 500 g pieczarek
- 450 ml śmietany 18%
- 250 g sera żółtego
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i pokroić w plasterki.
2. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w krążki cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli, często mieszając.
3. Dodać ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia.
4. Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami startego żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową.
5. Formę do zapiekania skropić olejem i przełożyć do niej zawartość patelni. Wlać sos śmietanowo-serowy. Wierzch posypać pozostałym startym żółtym serem.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
7. Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i suszonymi pomidorami
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 g kiełbasy
- 250 g startego żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i pokroić w plasterki.
2. Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż nabierze rumianego koloru. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia.
3. Krojone pomidory z puszki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią.
4. Formę do zapiekania skropić olejem i ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Na nich ułożyć połowę podsmażonej kiełbasy z cebulą, połowę pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów i posypać połową startego żółtego sera. Czynność powtórzyć.
5. Wlać sos pomidorowy. Wierzch posypać pozostałym startym żółtym serem.
6. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
7. Podawać z kolorową sałatą z sosem winegret.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak ugotować ziemniaki, aby były smaczne.