Zamróź i zetrzyj na tarce. Patent na orzeźwiające cytryny

2024-02-27 11:53

Czy cytryny można mrozić? Tak, te egzotyczne owoce bez obaw można przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu w każdej chwili orzeźwiającą cytrynę można zetrzeć na tarce i wykorzystać do przygotowania aromatycznej herbaty, słodkiego ciasta lub smacznego dania obiadowego. Poznajcie prosty trik na mrożoną cytrynę, która podkręci smak niejednej potrawy.

mrożone starte cytryny
Autor: Shutterstock Mrożone i starte na tarce cytryny uświetnią niejedną potrawę.

Spis treści

  1. Jakie właściwości mają cytryny?
  2. Jak mrozić cytryny?
  3. Jak wykorzystać mrożoną cytrynę?

Jakie właściwości mają cytryny?

Cytryny to skarbnica zdrowia. Wykazują działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. Dzięki dużej zawartości witaminy C budują i wspierają odporność. To naturalny lek w czasie przeziębień i infekcji. Cytryny są bogate w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Wspomagają pracę układu pokarmowego i trawiennego. Kwaśna cytryna pomaga usunąć toksyny z organizmu, a według wyników niektórych badań ma działanie przeciwnowotworowe. Warto wprowadzić je do menu podczas diety odchudzającej.

Jak mrozić cytryny?

Mrożenie cytryn to nie tylko sposób na przedłużenie przydatności do spożycia tych egzotycznych owoców. W zamrażarce można przechowywać plasterki oraz wyciśnięty sok cytrynowy. Najlepiej jednak mrozić całe owoce, a następnie zetrzeć je na tarce razem ze skórką i dodać podczas przyrządzania swoich ulubionych potraw czy napojów.

Jak więc zamrozić cytryny? Pierwszym krokiem jest dokładne wyszorowanie i osuszenie ręcznikami papierowymi cytryn. Następnie całe owoce wkłada się do plastikowych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów spożywczych. Taką cytrynę można wyjąć z zamrażarki w każdej chwili, z łatwością zetrzeć na tarce taką ilość, jaka jest potrzebna i wykorzystać do herbaty, sałatki lub dania obiadowego.

Jak wykorzystać mrożoną cytrynę?

Starta na tarce mrożona cytryna to uniwersalny dodatek do dań wytrawnych, ciast, deserów i napojów. Sprawdzi się też jako składniki, który podkręci sosy do sałatek i makaronów. Może być też ciekawym dodatkiem do owsianki czy zupy. Jest ważnym elementem kuchni azjatyckiej i można dodawać ją do ciepłych napojów czy drinków. Mrożona cytryna otarta na tarce sprawi, że potrawy będą orzeźwiające i aromatyczne.

Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów, w których cytryny i otarta skórka są jednymi ze składników. Właśnie do tych potraw możecie wykorzystać zamrożoną, a następnie otartą cytrynę wraz ze skórką.

Zobacz galerię i sprawdź przepisy na domowe lemoniady, których smak podkręci cytryna. Sprawdź się też w szybkim quizie o owocach.

Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Quiz. Kiedy jest sezon na te owoce? 7 punktów zdobywają tylko najlepsi!
Pytanie 1 z 10
Sezon na truskawki rozpoczyna się w: