Pałki kurczaka pieczone z cytryną i czosnkiem: soczyste, miękkie, pyszne
2021-08-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pałki kurczaka prosto z piekarnika to ulubione danie mojej rodziny. Wciąż wymyślam nowe sposoby na doskonały smak i soczystość mięsa. Dzisiaj polecam wam wielokrotnie przetestowany sposób na podudzia kurczaka. Tym razem ważną rolę odgrywa cytryna i czosnek!
SKŁADNIKI
- 10 pałek kurczaka, czyli podudzi
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 ząbki czosnku
3 łyżeczki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego - 2 łyżeczki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Zdejmij patelnię z palnika i dodaj białe wino, oregano, tymianek i łyżeczkę soli. Dodaj skórkę z dwóch cytryn na patelnię i wymieszaj.
- Przełóż połowę sosu do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23 x 33 cm.
- Umieść pałki kurczaka w sosie. Polej pozostałym sosem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przekrój dwie cytryny z otartą skórką na pół i umieść w rogach naczynia obok podudzi kurczaka.
- Piecz przez 40-50 minut, aż pałki będą gotowe do jedzenia.
Podawaj razem z dobrymi węglowodanami i dużą porcją zielonej sałaty ze śmietaną.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny