Pałki kurczaka pieczone z cytryną i czosnkiem: soczyste, miękkie, pyszne

Pałki kurczaka pieczone z cytryną i czosnkiem
Autor: Shutterstock.com Pałki kurczaka pieczone z cytryną, czosnkiem i ziołami - prosto z piekarnika
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pałki kurczaka prosto z piekarnika to ulubione danie mojej rodziny. Wciąż wymyślam nowe sposoby na doskonały smak i soczystość mięsa. Dzisiaj polecam wam wielokrotnie przetestowany sposób na podudzia kurczaka. Tym razem ważną rolę odgrywa cytryna i czosnek! 

SKŁADNIKI

  • 10 pałek kurczaka, czyli podudzi
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 ząbki czosnku

    3 łyżeczki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub  łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
  • Zdejmij patelnię z palnika i dodaj białe wino, oregano, tymianek i łyżeczkę soli. Dodaj skórkę z dwóch cytryn na patelnię i wymieszaj.
  • Przełóż połowę sosu do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23 x 33 cm.
  • Umieść pałki kurczaka w sosie. Polej pozostałym sosem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Przekrój dwie cytryny z otartą skórką na pół i umieść w rogach naczynia obok podudzi kurczaka.
  • Piecz przez 40-50 minut, aż pałki będą gotowe do jedzenia.

    Podawaj razem z dobrymi węglowodanami i dużą porcją zielonej sałaty ze śmietaną
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej