Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne

Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne
Autor: Shutterstock Kremowe i pyszne risotto o świeżym smaku cytryny
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cytrynowe risotto jet kremowe, łatwe i pyszne. Jego cytrynowy, orzeźwiający smak idealnie pasuje do szparagów lub fasolki szparagowej. Pachnące i sycące risotto może przygotować każdy. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina (np. Sauvignon Blanc)
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • do dekoracji: skórka z cytryny, listki mięty lub natka pietruszki, ekstra parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Doprowadź 4 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie miękka i złota.
  • Dodaj czosnek, mieszając, aby czosnek się nie przypalił, smaż przez około 1 minutę.
  • Dodaj ryż i skórkę z cytryny do mieszanki cebuli i czosnku, wymieszaj.
  • Smaż ryż przez około 3-5 minut, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż wino prawie odparuje.
  • Dodaj gorący wywar, około 1/2 szklanki na raz, ciągle mieszając, aż wywar prawie całkowicie się wchłonie, a ryż będzie kremowy i półprzezroczysty (środek nie będzie już biały) i nie będzie już chrupiący po spróbowaniu (około 25-30 minut) .
  • Dodaj parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Udekoruj dodatkową skórką z cytryny, listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Natychmiast podawaj.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zapiekanka ryżowa: 8 sprawdzonych przepisów na zapiekankę z ryżu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej