Cytrynowe risotto: kremowe, łatwe, pyszne
2022-03-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cytrynowe risotto jet kremowe, łatwe i pyszne. Jego cytrynowy, orzeźwiający smak idealnie pasuje do szparagów lub fasolki szparagowej. Pachnące i sycące risotto może przygotować każdy.
SKŁADNIKI
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki ryżu arborio
- 1 szklanka wytrawnego białego wina (np. Sauvignon Blanc)
- 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 1/2 szklanki parmezanu, startego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sok i skórka z jednej cytryny
- do dekoracji: skórka z cytryny, listki mięty lub natka pietruszki, ekstra parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Doprowadź 4 szklanki bulionu z kurczaka do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę. Smaż przez 6 do 8 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż cebula będzie miękka i złota.
- Dodaj czosnek, mieszając, aby czosnek się nie przypalił, smaż przez około 1 minutę.
- Dodaj ryż i skórkę z cytryny do mieszanki cebuli i czosnku, wymieszaj.
- Smaż ryż przez około 3-5 minut, aż stanie się szklisty, a następnie dodaj wino.
- Gotuj na średnim ogniu, aż wino prawie odparuje.
- Dodaj gorący wywar, około 1/2 szklanki na raz, ciągle mieszając, aż wywar prawie całkowicie się wchłonie, a ryż będzie kremowy i półprzezroczysty (środek nie będzie już biały) i nie będzie już chrupiący po spróbowaniu (około 25-30 minut) .
- Dodaj parmezan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Udekoruj dodatkową skórką z cytryny, listkami mięty lub posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Natychmiast podawaj.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania