Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?

2016-08-11 16:06

Człowiek potrzebuje witamin do życia, ponieważ biorą one udział w procesach metabolicznych, a także są składnikiem enzymów i hormonów, które regulują pracę organizmu. Niedobór, a także nadmiar witamin może prowadzić do chorób.Sprawdź, która witamina jest odpowiedzialna za tzw. hormony szczęścia, która nazywana jest witaminą młodości, aż wreszcie, która uchroni nas przed jesiennym przeziębieniom i grypą.

Witaminy – gdzie ich szukać, do czego są potrzebne?
Autor: pixabay.com Witaminy - ich podstawowym źródłem są warzywa i owoce.

Spis treści

  1. Witaminy - właściwości
  2. Witamina A
  3. Witaminy z grupy B
  4. Witamina C
  5. Witamina D
  6. Witamina E  

Witaminy - właściwości

Witaminy z grupy B i C są rozpuszczalne w wodzie, ulegają szybkim przemianom w organizmie i nie są magazynowane, dlatego należy je spożywać codziennie. Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach i możemy je spożywać w mniejszych ilościach. Oto alfabetyczny wykaz najważniejszych witamin. Przeczytaj, dlaczego ważne jest ich spożywanie.

Witamina A

Znajdziesz ją w tłuszczach zwierzęcych, np. w mleku, mięsie, wątróbce drobiowej, maśle. Jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrego wzroku, a także wpływa pozytywnie na zdrową skórę i paznokcie. Witamina A jest stosowana w w kosmetyce jako retinol. Znajdziesz go w kremach i maseczkach z informacją, że stymuluje odnowę komórek i przeciwdziała procesom starzenia się skóry. Karotenoidy należą do prekursorów witaminy A. Należy do nich beta-karoten, znajdujący się w marchwi oraz owocach i warzywach o żółtej i czerwonej barwie, a także likopen, znajdujący się w pomidorach, będący najskuteczniejszą postacią prowitaminy A. Karotenoidy potrzebne są do syntezy tej witaminy, pełnią w organizmie funkcje ochronne i neutralizują działanie promieni ultrafioletowych.

Witaminy z grupy B

Jest ich wiele, ale do najważniejszych należą: B1, B2, B6 i B12 oraz kwas foliowy.

B1 (tiamina) – znajdziesz ją w produktach zbożowych i mięsie oraz w mniejszych ilościach w warzywach, w brokułach, fasolce szparagowej, kalarepce czy szpinaku. Korzystnie wpływa na psychikę i układ nerwowy, dlatego nazywana witaminą optymistów. 

B2 (ryboflawina) jest obecna w przetworach mlecznych oraz w wątrobie, jajach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, zielonych częściach warzyw. Korzystnie wpływa na narząd wzroku, jest niezbędna dla układu nerwowego i odpornościowego. 

B6 (pirydoksyna) – jej najpopularniejsze źródła to mięso kury, wieprzowina, wątróbka cielęca, ryby (np. łosoś, makrela) oraz drożdże, jaja, soja, kapusta, ryż, płatki owsiane, orzechy, buraki, banany i warzywa o zielonych liściach. Ma, podobnie jak inne witaminy z grupy B, pozytywny wpływ na układ nerwowy, odporność, a także łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. 

B9 (kwas foliowy) znajdziesz w zielonych liściach sałaty, szpinaku, kapusty i w wątrobie, żółtkach jaj, orzechach, nasionach słonecznika. Jest najbardziej potrzebny kobietom, szczególnie w ciąży, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój układu nerwowego. Jest wykorzystywana także w tworzeniu tzw. hormonów szczęścia, czyli endorfin. 

B12 występuje w mięsie (wołowym, wieprzowinie, baraninie, drobiu),w jajach, serze, mleku i rybach. Jest niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi, jej niedobór prowadzi do niedokrwistości.

Witamina C

Występuje w wielu owocach i warzywach, szczególnie świeżych. Znajdziesz ją, m.in., w cytrynie, kiwi, dzikiej róży czy w owocach jagodowych, a także w natce pietruszki, w brokułach i kapuście. Witamina C jest bardzo ważna dla odporności organizmu. Jej obecność nie sprawi, że nie zachorujesz, ale przeziębienie dzięki niej może szybciej minąć. Powinno się ja „zjadać’ przy każdym posiłku.

Witamina D

Obecna przede wszystkim w rybach morskich. Jest zwana witaminą słońca (ponieważ promienie słoneczne powodują jej syntezę w skórze). Witaminę D poleca się zwłaszcza w zastępstwie słońca, gdy dni są krótkie i pochmurne.

Witamina E  

Znajduje się w tłuszczach roślinnych, występując z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zawierają ją zielone rośliny, przede wszystkim surowe. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ skutecznie opóźnia starzenie się komórek skóry.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE