Witamina B12 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B12?
Witamina B12, wywodząca się z grupy witamin B, odpowiada za przemiany weglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Sprawdź, w których produktach spożywczych znajduje się witamina B12.
Spis treści
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Znajdziemy ją wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w:
wątrobie
nerkach
sercach
chudym mięsie
rybach
skorupiakach
serach
jajach
Witamina B12 - niedobór
Brak witaminy B12 skutkuje: niedokrwistością, zahamowaniem dojrzewania komórek i wytwarzania czerwonych krwinek, a powstające komórki nabierają charakterystycznego wyglądu i kształtu i zarówno one, jak i ich jądra stają się olbrzymie (stąd nazwa: "anemia megaloblastyczna""); niedobór witaminy B12 może objawiać się również częstymi biegunkami i trudnościami w zachowaniu równowagi; zaburzeniami w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, długotrwałym rozdrażnieniem, lękami, depresją, zmęczeniem, drętwieniem rąk i nóg, trudnościami z chodzeniem, jąkaniem się. Gdy zabraknie witaminy B12 pojawiają się stany zapalne ust, niemiły zapach ciała i dolegliwości miesiączkowe.
Witamina B12 - właściwości
Witamina B12 odpowiada w naszym organizmie za przemiany węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe. Wpływa na przemianę materii, wzrost i pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, szczególnie szpiku kostnego. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego odgrywa dużą rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego, zmniejsza ilość lipidów (tłuszczów) we krwi przyczyniając się do ich zużytkowania. Oddziałuje też na układ kostny - zapobiega osteoporozie.
Przeczytaj także: Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?