Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?
Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego należy zadbać, aby znalazły się one w posiłku, ponieważ zapewnią jej odpowiednie przyswojenie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina E.
Spis treści
Witamina E (tokoferol)
Znajdziemy ją w:
w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów)
migdałach
margarynie
jajach
marchewce
orzechach
kiełkach pszenicy
mące pełnoziarnistej
mleku
brukselce i innych zielonolistnych warzywach
Witamina E - niedobór
Brak witaminy E skutkuje: rozdrażnieniem, osłabieniem koncentracji, zaburzeniami funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych, rogowaceniem i wczesnym starzeniem się skóry, wolniejszym gojeniem się ran, pogorszeniem wzroku, niedokrwistością, bezpłodnością, zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina E - właściwości
Witamina E odpowiada w naszych organizmach za: ochronę komórek przed utleniaczami (jest antyoksydantem), udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych oraz ochronę czerwonych krwinek przed przedwczesnym rozpadem. Pomaga w leczeniu męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.
Przeczytaj także: Witamina C - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina C?