Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?

2016-08-12 11:41

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego należy zadbać, aby znalazły się one w posiłku, ponieważ zapewnią jej odpowiednie przyswojenie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina E.  

Witamina E - w jakich produktach spożywczych się znajduje?
Autor: thinkstockphotos.com Naturalne źródła witaminy E.

Spis treści

  1. Witamina E (tokoferol)
  2. Witamina E - niedobór
  3. Witamina E - właściwości

Witamina E (tokoferol)

Znajdziemy ją w:

w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów)

migdałach

margarynie

jajach

marchewce

orzechach

kiełkach pszenicy

mące pełnoziarnistej

mleku

brukselce i innych zielonolistnych warzywach

Witamina E - niedobór

Brak witaminy E skutkuje: rozdrażnieniem, osłabieniem koncentracji, zaburzeniami funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych, rogowaceniem i wczesnym starzeniem się skóry, wolniejszym gojeniem się ran, pogorszeniem wzroku, niedokrwistością, bezpłodnością, zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina E - właściwości

Witamina E odpowiada w naszych organizmach za: ochronę komórek przed utleniaczami (jest antyoksydantem), udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych oraz ochronę czerwonych krwinek przed przedwczesnym rozpadem. Pomaga w leczeniu męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Przeczytaj także: Witamina C - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina C?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE