Wegańskie jajka to prawdziwy przysmak. Przepis, który pokochają nie tylko weganie

2023-02-23 16:06

W Singapurze można kupić bezjajeczne jajka. Lokalna firma wprowadziła na rynek produkt, który do złudzenia przypomina jaja kurze ugotowane na twardo. W jego składzie nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Z czego więc zrobione jest wegańskie jajko na twardo? Czy takie jajko można zrobić w domu?

wegańskie jajka
Autor: Shutterstock Wegańskie jajka istnieją. Ich roślinną alternatywę można zrobić w domu

Spis treści

  1. Roślinne jajko na twardo
  2. Z czego zrobione jest wegańskie jajko?
  3. Jak zrobić wegańskie jajko?

Roślinne jajko na twardo

Singapurskie jajko na twardo w wersji wegańskiej to przełom w roślinnej diecie. Do tej pory osoby, które nie jadły mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, musiały zrezygnować z jajek. Ich zamiennikiem została czarna sól kala namak, która w smaku przypomina jajka.

Z czego zrobione jest wegańskie jajko?

Roślinne jajka są nie tylko smaczne, ale i tak samo wyglądają. Głównym składnikiem, z którego produkuje się wege jaja, jest mięso grzybów. Jest to substytut strukturą przypominający mięso. Zawiera mykoproteiny i aminokwasy. W wegańskim jajku znajdują się także inne składniki jak alkaiczna woda jonizowana, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, sok z marchwi, oliwa z oliwek, drożdże odżywcze, łopian, białe nasiona chia, czarna sól i przyprawy. Za kolor wege żółtka odpowiada kurkuma. Roślinne jajko nie zawiera cholesterolu.

Jak zrobić wegańskie jajko?

Nie trzeba udawać się w daleką podróż do Singapuru, aby przekonać się, jak smakuje wegańskie jajko. Ten roślinny przysmak można zrobić w domu z łatwo dostępnych produktów. Warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki do gotowania jajek na twardo.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki sojowej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak + 1/2 łyżeczki
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlać śmietankę sojową i wsypać agar oraz płatki drożdżowe. Dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką. Zagotować, doprawić czarną solą kala namak i zestawić z ognia. Masę przelać do tacek na jajka i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

2. Ziemniaki dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem. Doprawić kurkumą i 1/2 łyżeczki czarnej soli. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

3. Kiedy masa sojowa stężeje, lekko wydrążyć środek i za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć do niego żółtka z ziemniaków. Wstawić do lodówki.

4. Podawać tak samo jak jaka kurze ugotowane na twardo.

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE