Wegańskie jajka to prawdziwy przysmak. Przepis, który pokochają nie tylko weganie

2023-02-23 16:06

W Singapurze można kupić bezjajeczne jajka. Lokalna firma wprowadziła na rynek produkt, który do złudzenia przypomina jaja kurze ugotowane na twardo. W jego składzie nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Z czego więc zrobione jest wegańskie jajko na twardo? Czy takie jajko można zrobić w domu?

wegańskie jajka
Autor: Shutterstock Wegańskie jajka istnieją. Ich roślinną alternatywę można zrobić w domu

Spis treści

  1. Roślinne jajko na twardo
  2. Z czego zrobione jest wegańskie jajko?
  3. Jak zrobić wegańskie jajko?

Roślinne jajko na twardo

Singapurskie jajko na twardo w wersji wegańskiej to przełom w roślinnej diecie. Do tej pory osoby, które nie jadły mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, musiały zrezygnować z jajek. Ich zamiennikiem została czarna sól kala namak, która w smaku przypomina jajka.

Z czego zrobione jest wegańskie jajko?

Roślinne jajka są nie tylko smaczne, ale i tak samo wyglądają. Głównym składnikiem, z którego produkuje się wege jaja, jest mięso grzybów. Jest to substytut strukturą przypominający mięso. Zawiera mykoproteiny i aminokwasy. W wegańskim jajku znajdują się także inne składniki jak alkaiczna woda jonizowana, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, sok z marchwi, oliwa z oliwek, drożdże odżywcze, łopian, białe nasiona chia, czarna sól i przyprawy. Za kolor wege żółtka odpowiada kurkuma. Roślinne jajko nie zawiera cholesterolu.

Jak zrobić wegańskie jajko?

Nie trzeba udawać się w daleką podróż do Singapuru, aby przekonać się, jak smakuje wegańskie jajko. Ten roślinny przysmak można zrobić w domu z łatwo dostępnych produktów. Warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki do gotowania jajek na twardo.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki sojowej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak + 1/2 łyżeczki
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlać śmietankę sojową i wsypać agar oraz płatki drożdżowe. Dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką. Zagotować, doprawić czarną solą kala namak i zestawić z ognia. Masę przelać do tacek na jajka i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

2. Ziemniaki dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem. Doprawić kurkumą i 1/2 łyżeczki czarnej soli. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

3. Kiedy masa sojowa stężeje, lekko wydrążyć środek i za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć do niego żółtka z ziemniaków. Wstawić do lodówki.

4. Podawać tak samo jak jaka kurze ugotowane na twardo.

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada