Wegańskie jajka to prawdziwy przysmak. Przepis, który pokochają nie tylko weganie
W Singapurze można kupić bezjajeczne jajka. Lokalna firma wprowadziła na rynek produkt, który do złudzenia przypomina jaja kurze ugotowane na twardo. W jego składzie nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Z czego więc zrobione jest wegańskie jajko na twardo? Czy takie jajko można zrobić w domu?
Spis treści
Roślinne jajko na twardo
Singapurskie jajko na twardo w wersji wegańskiej to przełom w roślinnej diecie. Do tej pory osoby, które nie jadły mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, musiały zrezygnować z jajek. Ich zamiennikiem została czarna sól kala namak, która w smaku przypomina jajka.
Z czego zrobione jest wegańskie jajko?
Roślinne jajka są nie tylko smaczne, ale i tak samo wyglądają. Głównym składnikiem, z którego produkuje się wege jaja, jest mięso grzybów. Jest to substytut strukturą przypominający mięso. Zawiera mykoproteiny i aminokwasy. W wegańskim jajku znajdują się także inne składniki jak alkaiczna woda jonizowana, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, sok z marchwi, oliwa z oliwek, drożdże odżywcze, łopian, białe nasiona chia, czarna sól i przyprawy. Za kolor wege żółtka odpowiada kurkuma. Roślinne jajko nie zawiera cholesterolu.
Jak zrobić wegańskie jajko?
Nie trzeba udawać się w daleką podróż do Singapuru, aby przekonać się, jak smakuje wegańskie jajko. Ten roślinny przysmak można zrobić w domu z łatwo dostępnych produktów. Warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki do gotowania jajek na twardo.
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki sojowej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak + 1/2 łyżeczki
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać śmietankę sojową i wsypać agar oraz płatki drożdżowe. Dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką. Zagotować, doprawić czarną solą kala namak i zestawić z ognia. Masę przelać do tacek na jajka i odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
2. Ziemniaki dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem. Doprawić kurkumą i 1/2 łyżeczki czarnej soli. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
3. Kiedy masa sojowa stężeje, lekko wydrążyć środek i za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć do niego żółtka z ziemniaków. Wstawić do lodówki.
4. Podawać tak samo jak jaka kurze ugotowane na twardo.