Nazwa Tilapia pochodzi z języka Buszmenów i oznacza po prostu rybę.
Wiele słyszy się na temat szkodliwości jedzenia tilapii. Wręcz mówi się, że tak, jak panga, jej wzrost jest sztucznie stymulowany hormonami, że hodowana jest w brudnej wodzie zanieczyszczonej metalami ciężkimi, między innymi ołowiem, a także pasożytami i bakteriami kloacznymi, w warunkach urągających wszelkim normom sanitarnym. Czy jest tak w istocie? Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się jedzenia tilapii? Oczywiście, że nie! Nie powinniśmy się obawiać jedzenia tilapii! Wystarczy przestrzegać jednej, podstawowej zasady...
Polecamy przepis: Tilapia pieczona w panierce z parmezanem
Jaka tilapia nadaje się do jedzenia?
Cóż to zasada? Nigdy nie należy kupować tilapii mrożonej sprowadzanej z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Zawsze należy wybierać tilapię z hodowli ekologicznej, zrównoważonej, z zamkniętym obiegiem wody filtrowanej, gdzie ryby nie są karmione sztuczną karmą z hormonami wzrostu. Dobrze jest kupować tilapię świeżą w postaci całych ryb patroszonych lub filetów. Jeszcze lepiej produkowaną w Polsce w certyfikowanych hodowlach. Trzeba jednak mieć świadomość, że takie ryby będą droższe od tych dostępnych masowo.
Ryby w naszym kraju hodowane są zgodnie z dobrą praktyką rolniczą. Są to ekologiczne hodowle z zamkniętym obiegiem wody, prowadzone z zachowaniem najwyższych światowych standardów hodowli ryb, takich jak np. odpowiednie natlenienie wody czy zachowanie zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Z produkcją kliku tysięcy ton jesteśmy prawdziwym europejskim potentatem w hodowli tilapii czerwonej i srebrnej, najbardziej cenionych kulinarnie odmian tej ryby.
Polecamy przepis: Tilapia smażona z masłem czosnkowym
Właściwości mięsa tilapii
Pewnie spytacie, dlaczego warto jeść tilapię? I po co tyle zachodu z szukaniem ryb z polskiej hodowli?
Tilapia jest:
- niepowtarzalna w smaku,
- jej mięso jest delikatne i chude,
- jest łatwa do filetowania,
- nie ma drobnych ości,
- nie ma charakterystycznej, rybnej woni,
- zawiera sporą ilość odżywczego białka.
Prawdą jest, że tilapia nie ma tak wielu wartości odżywczych jak inne ryby, zwłaszcza morskie. Niska zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6, nie powinna jednak zniechęcać do jej kulinarnego spożytkowania. Od tilapii warto zacząć rybną edukację naszych dzieci. W kuchni ludzi dojrzałych warto przygotować dania z tilapii ze względu na jej delikatność i charakterystyczny smak. Tilapia to doskonały wybór dla aktywnych fizycznie, uprawiających sporty wytrzymałościowe. Także świetna dla osób dbających o linię, gdyż zawiera sporo białka, ma mało tłuszczu, a to czyni ją pożywną, ale niskokaloryczną.
Wartość odżywcza tilapii
Przejdźmy do konkretów. Porcja 100 g tilapii dostarcza 96 kcal. To ryba chuda, ale doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Porcja 100 g tej ryby zawiera aż 20,8 g tego składnika. Tilapia to także bogate źródło witamin: D i B12. Zawiera także sporo selenu, który jest niezbędny naszemu organizmowi. Białe mięso tilapii to także bogactwo fosforu i potasu.
Zobacz galerię z przepisami na dania z ryb