Tilapia pieczona w panierce z parmezanem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Tilapia pieczona w panierce z parmezanem to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Tilapia nie ma drobnych ości, więc doskonale nadaje się dla tych, co nie radzą sobie z ościstymi rybami. Do tego jest chuda, lecz odżywcza. Świetna jako danie dla sportowca lub osoby dbającej o sylwetkę. Tilapia ze względu na niską zawartość tłuszczu nie ma specyficznego rybnego zapachu. Dobrze smakuje dzieciom.
SKŁADNIKI
- 4 filety świeżej tilapii z polskiej hodowli, około 150 g każdy (lub innej ryby okoniowatej)
- do obtoczenia: mąka i roztrzepane 1 jajko
- do podania: kawałki cytryny
- oraz na parmezanową panierkę:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki drobno tartego parmezanu
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 220°C.
- Do miseczki wsypać bułkę tartą i tarty parmezan, dodać skórkę z cytryny, roztopione masło, oliwę, doprawić solą morską.
- Filety opłukać, osuszyć i oprószyć delikatnie solą.
- Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar.
- Zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 15 minut, aż panierka się zrumieni a ryba będzie upieczona w środku.
- Podawać z kawałkami cytryny sosem tzatziki i gotowanymi szparagami.