Tilapia smażona z masłem ziołowym

2018-12-18
shutterstock_528626710.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Tilapia smażona z masłem ziołowym to jedno z tych dań, które można zrobić bardzo szybko. Doskonały przepis na rodzinny obiad. Delikatna ryba podkreślona subtelnym smakiem ziołowego masła z czosnkiem, pietruszką i sokiem z cytryny będzie smakowała dużym i małym smakoszom. Tilapia  nie ma drobnych ości, więc jest dość bezpieczna. Nie ma też rybnego zapachu. Do tego tilapia jest chudą, lecz pełną odżywczego białka rybą. 

Składniki

6-8 małych filetów świeżej tilapii z polskiej hodowli

sól

80 g masła

5 ząbków czosnku

1/4 pęczka pietruszki, posiekać

2 stołowe łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety rybne wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek obrać, zmiażdżyć, nie siekać.

Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła, dodać czosnek, na nim ułożyć rybę.

Smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia ryby zmieni kolor (około 3-4 minut).

Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Ząbki czosnku także obrócić.

Ryby zdjąć z patelni i przełożyć na czysty talerz, a na patelnię, na której smażyła się ryba dodać sok z cytryny. Chwilę smażyć.

Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i resztę zimnego masła. Dobrze wymieszać, żeby masło się roztopiło.

Rybę podawać polaną aromatycznym masłem z dodatkiem kremowego ziemniaczanego puree.