Tilapia smażona z masłem ziołowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tilapia smażona z masłem ziołowym to jedno z tych dań, które można zrobić bardzo szybko. Doskonały przepis na rodzinny obiad. Delikatna ryba podkreślona subtelnym smakiem ziołowego masła z czosnkiem, pietruszką i sokiem z cytryny będzie smakowała dużym i małym smakoszom. Tilapia nie ma drobnych ości, więc jest dość bezpieczna. Nie ma też rybnego zapachu. Do tego tilapia jest chudą, lecz pełną odżywczego białka rybą.
SKŁADNIKI
- 6-8 małych filetów świeżej tilapii z polskiej hodowli
- sól
- 80 g masła
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 pęczka pietruszki, posiekać
- 2 stołowe łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety rybne wysuszyć papierowym ręcznikiem.
- Czosnek obrać, zmiażdżyć, nie siekać.
- Na dużej patelni rozgrzać 60 g masła, dodać czosnek, na nim ułożyć rybę.
- Smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia ryby zmieni kolor (około 3-4 minut).
- Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Ząbki czosnku także obrócić.
- Ryby zdjąć z patelni i przełożyć na czysty talerz, a na patelnię, na której smażyła się ryba dodać sok z cytryny. Chwilę smażyć.
- Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i resztę zimnego masła. Dobrze wymieszać, żeby masło się roztopiło.
- Rybę podawać polaną aromatycznym masłem z dodatkiem kremowego ziemniaczanego puree.