Tilapia jest szkodliwa - prawda czy mit? Kiedy jej jedzenie może szkodzić?
Tilapia to nie jeden gatunek, ale właściwie cały rodzaj słodkowodnych ryb okoniokształtnych z rodziny pielęgnicowatych (Cichlidae). Jest to ryba hodowana na wielką skalę. Druga na świecie pod względem ilości. Czy warto jeść tilapię czy powinniśmy obawiać się jedzenia tej ryby? Czy rzeczywiście jest tak samo niezdrowa jak panga? Czy zawiera ołów?
Spis treści
Nazwa Tilapia pochodzi z języka Buszmenów i oznacza po prostu rybę.
Wiele słyszy się na temat szkodliwości jedzenia tilapii. Wręcz mówi się, że tak, jak panga, jej wzrost jest sztucznie stymulowany hormonami, że hodowana jest w brudnej wodzie zanieczyszczonej metalami ciężkimi, między innymi ołowiem, a także pasożytami i bakteriami kloacznymi, w warunkach urągających wszelkim normom sanitarnym. Czy jest tak w istocie? Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się jedzenia tilapii? Oczywiście, że nie! Nie powinniśmy się obawiać jedzenia tilapii! Wystarczy przestrzegać jednej, podstawowej zasady...
Polecamy przepis: Tilapia pieczona w panierce z parmezanem
Jaka tilapia nadaje się do jedzenia?
Cóż to zasada? Nigdy nie należy kupować tilapii mrożonej sprowadzanej z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Zawsze należy wybierać tilapię z hodowli ekologicznej, zrównoważonej, z zamkniętym obiegiem wody filtrowanej, gdzie ryby nie są karmione sztuczną karmą z hormonami wzrostu. Dobrze jest kupować tilapię świeżą w postaci całych ryb patroszonych lub filetów. Jeszcze lepiej produkowaną w Polsce w certyfikowanych hodowlach. Trzeba jednak mieć świadomość, że takie ryby będą droższe od tych dostępnych masowo.
Ryby w naszym kraju hodowane są zgodnie z dobrą praktyką rolniczą. Są to ekologiczne hodowle z zamkniętym obiegiem wody, prowadzone z zachowaniem najwyższych światowych standardów hodowli ryb, takich jak np. odpowiednie natlenienie wody czy zachowanie zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Z produkcją kliku tysięcy ton jesteśmy prawdziwym europejskim potentatem w hodowli tilapii czerwonej i srebrnej, najbardziej cenionych kulinarnie odmian tej ryby.
Polecamy przepis: Tilapia smażona z masłem czosnkowym
Właściwości mięsa tilapii
Pewnie spytacie, dlaczego warto jeść tilapię? I po co tyle zachodu z szukaniem ryb z polskiej hodowli?
Tilapia jest:
- niepowtarzalna w smaku,
- jej mięso jest delikatne i chude,
- jest łatwa do filetowania,
- nie ma drobnych ości,
- nie ma charakterystycznej, rybnej woni,
- zawiera sporą ilość odżywczego białka.
Prawdą jest, że tilapia nie ma tak wielu wartości odżywczych jak inne ryby, zwłaszcza morskie. Niska zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6, nie powinna jednak zniechęcać do jej kulinarnego spożytkowania. Od tilapii warto zacząć rybną edukację naszych dzieci. W kuchni ludzi dojrzałych warto przygotować dania z tilapii ze względu na jej delikatność i charakterystyczny smak. Tilapia to doskonały wybór dla aktywnych fizycznie, uprawiających sporty wytrzymałościowe. Także świetna dla osób dbających o linię, gdyż zawiera sporo białka, ma mało tłuszczu, a to czyni ją pożywną, ale niskokaloryczną.
Wartość odżywcza tilapii
Przejdźmy do konkretów. Porcja 100 g tilapii dostarcza 96 kcal. To ryba chuda, ale doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Porcja 100 g tej ryby zawiera aż 20,8 g tego składnika. Tilapia to także bogate źródło witamin: D i B12. Zawiera także sporo selenu, który jest niezbędny naszemu organizmowi. Białe mięso tilapii to także bogactwo fosforu i potasu.
Zobacz galerię z przepisami na dania z ryb