Smak pasztetu zależy od użytego mięsa.
Polecamy również : Jakie mięso jest najlepsze na pasztet?
Najlepszy pasztet jest z tłustego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, gęsiny.
Polecamy przepis na Świąteczny pasztet wieprzowy
Mięso drobiowe oraz dziczyznę łączymy z wieprzowym podgardlem lub boczkiem.
Polecamy przepis na Najlepszy pasztet z dzika
Mięso gotujemy z włoszczyzną. Wątróbkę dodajemy na 10 min. przed końcem gotowania. Po ostudzeniu całość dwukrotnie mielimy.
Do masy dolewamy wywar z gotowania mięsa. Masę na pasztet wyrabiamy starannie, aby ją napowietrzyć.
Nie żałujmy przypraw. Do wieprzowiny pasuje tymianek, estragon i mięta, do wołowiny - kolendra i rozmaryn, do gęsiny - majeranek. Do pasztetu zawsze dodajemy czosnek, zmielone ziele angielskie, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Oraz kieliszek nalewki śliwkowej, brandy lub porto.
Polecamy również: Jak przyprawić pasztet na święta?
Pasztet pieczemy w keksówkach. Metalowe wykładamy pergaminem. Żaroodporne i gliniane smarujemy tłuszczem, wykładamy słoniną lub boczkiem. Bezproblemowe są formy silikonowe.
Pasztet studzimy w foremce. I gotowe!
Oto TOP 10 najlepszych przepisów na pasztet