Sekret idealnego pasztetu: jak zrobić najlepszy pasztet domowy? [GALERIA+WIDEO]

2022-03-29 13:03

Domowy pasztet to klasyka wielkanocnego stołu. Czy wiesz, że przygotowanie pasztetu nie jest bardzo trudne? Możesz go zrobić samodzielnie! Oto przepis na prawdziwie mięsną ucztę dla podniebienia.

Sekret idealnego pasztetu

i

Autor: Archiwum serwisu Pasztety z chudego mięsa zawija się w plasterki boczku lub ciasto dla ochrony przed wysychaniem podczas pieczenia.

Smak pasztetu zależy od użytego mięsa. 

Polecamy również : Jakie mięso jest najlepsze na pasztet?

Najlepszy pasztet jest z tłustego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, gęsiny.

Polecamy przepis na Świąteczny pasztet wieprzowy

Mięso drobiowe oraz dziczyznę łączymy z wieprzowym podgardlem lub boczkiem.

Polecamy przepis na Najlepszy pasztet z dzika

Mięso gotujemy z włoszczyzną. Wątróbkę dodajemy na 10 min. przed końcem gotowania. Po ostudzeniu całość dwukrotnie mielimy.

Do masy dolewamy wywar z gotowania mięsa. Masę na pasztet wyrabiamy starannie, aby ją napowietrzyć.

Nie żałujmy przypraw. Do wieprzowiny pasuje tymianek, estragon i mięta, do wołowiny - kolendra i rozmaryn, do gęsiny - majeranek. Do pasztetu zawsze dodajemy czosnek, zmielone ziele angielskie, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Oraz kieliszek nalewki śliwkowej, brandy lub porto. 

Polecamy również: Jak przyprawić pasztet na święta?

Pasztet pieczemy w keksówkach. Metalowe wykładamy pergaminem. Żaroodporne i gliniane smarujemy tłuszczem, wykładamy słoniną lub boczkiem. Bezproblemowe są formy silikonowe.

Pasztet studzimy w foremce. I gotowe!

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Oto TOP 10 najlepszych przepisów na pasztet