Ryba po grecku na święta - 5 przepisów dla każdego [TRADYCYJNY, BEZGLUTENOWAY, WEGAŃSKI]

2022-12-21 11:25

Ryba po grecku to klasyczna przystawka polskiej kuchni - szczególnie popularna podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Dla tych, którzy za nią przepadają, a nigdy jej nie robili - garść wskazówek, jak zrobić pyszną rybę po grecku - także w wersji bezglutenowej i wegańskiej - z selerem zamiast ryby.

Ryba po grecku dla każdego  - różne wersje tej popularnej potrawy
Autor: Shutterstock Ryba po grecku  ma wiele odmian - wybierz jeden z naszych przepisów i ciesz się jej smakiem

Spis treści

  1. Ryba po  grecku  -  sprawdzone przepisy
  2. Ryba po grecku dla wegan i  osób na diecie bezglutenowej

Ryba po grecku to przystawka łatwa do przygotowania, choć wydaje się skomplikowana. Sięgnijcie do naszych przepisów i podpowiedzi, wtedy  ryba na pewno będzie smakowita, choćbyście ją robili pierwszy  raz.

Aby wszystko  poszło dobrze, zacznijmy od wyboru  odpowiedniej ryby. Oczywiście może być mrożona, jednak przed rozpoczęciem przygotowania potrawy trzeba rybę rozmrozić i osuszyć.

Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz? [WIDEO]

Ryba po  grecku  -  sprawdzone przepisy

Do przygotowania ryby po grecku potrzebujemy dobrej jakości  filetów z ryb morskich (choć niektórzy wolą wykorzystać w tym daniu  ryby słodkowodne). My polecamy  filety  chudych  ryb pochodzących  z łowisk oceanicznych.  Te ryby są zdrowe, chude i  zazwyczaj  głęboko mrożone natychmiast  po złowieniu  i oczyszczeniu, co sprawia, że  podczas obróbki nie wydzielają charakterystycznego tranowego zapachu. Jeśli szukacie prostego przepisu na rybę po grecku, to proponujemy  wam poniższy.

RYBA PO GRECKU: prosty, szybki przepis [wartość odżywcza + WIDEO]

Magda Gessler, znana restauratorka i  gwiazda kuchennych  rewolucji przygotowuje rybę po grecku w nieco bardziej skomplikowany sposób, z bogatszego zestawu składników. Jeśli  chcecie zabłysnąć tą klasyczną potrawą - możecie śmiało sięgnąć po  jej przepis.

Ryba po grecku - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Gdy na przygotowanie ryby  po grecku zdecydujecie się w przedostatniej chwili - sięgnijcie po  ten zbiór pomocnych  rad, które ułatwią wam zadanie

Ryba po grecku na szybko: pomysły dla zabieganych i spóźnionych [WIDEO]

Ryba po grecku dla wegan i  osób na diecie bezglutenowej

Ryba po grecku to potrawa zdrowa - choć ryba jest  smażona (możemy ją tez upiec w piekarniku, by  zredukować ilość tłuszczu) to sama w sobie jest  zdrowa, a na dodatek podawana jest  z dużą ilością duszonych warzyw. Jednak  nie wszyscy mogą ją jeść, bo zazwyczaj  rybę przed smażeniem lub pieczeniem panierujemy. Osoby  cierpiące na celiakię powinny  mieć rybę przygotowaną specjalnie - bez dodatku  mąki pszennej  i bułki tartej.

Bezglutenowa ryba po grecku: przepis dla osób na diecie bezglutenowej

 Również weganie mogą cieszyć się smakiem ryby  po grecku - bez ryby  oczywiście. Umiejętnie spreparowany seler doskonale ją zastąpi. Polecamy nasz przepis na nibyrybę po grecku z selera/

Wegańska nibyryba z selera po grecku - przepis

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść ryby

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?