Ryba po grecku na święta - 5 przepisów dla każdego [TRADYCYJNY, BEZGLUTENOWAY, WEGAŃSKI]
Ryba po grecku to klasyczna przystawka polskiej kuchni - szczególnie popularna podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Dla tych, którzy za nią przepadają, a nigdy jej nie robili - garść wskazówek, jak zrobić pyszną rybę po grecku - także w wersji bezglutenowej i wegańskiej - z selerem zamiast ryby.
Spis treści
Ryba po grecku to przystawka łatwa do przygotowania, choć wydaje się skomplikowana. Sięgnijcie do naszych przepisów i podpowiedzi, wtedy ryba na pewno będzie smakowita, choćbyście ją robili pierwszy raz.
Aby wszystko poszło dobrze, zacznijmy od wyboru odpowiedniej ryby. Oczywiście może być mrożona, jednak przed rozpoczęciem przygotowania potrawy trzeba rybę rozmrozić i osuszyć.
Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz? [WIDEO]
Ryba po grecku - sprawdzone przepisy
Do przygotowania ryby po grecku potrzebujemy dobrej jakości filetów z ryb morskich (choć niektórzy wolą wykorzystać w tym daniu ryby słodkowodne). My polecamy filety chudych ryb pochodzących z łowisk oceanicznych. Te ryby są zdrowe, chude i zazwyczaj głęboko mrożone natychmiast po złowieniu i oczyszczeniu, co sprawia, że podczas obróbki nie wydzielają charakterystycznego tranowego zapachu. Jeśli szukacie prostego przepisu na rybę po grecku, to proponujemy wam poniższy.
RYBA PO GRECKU: prosty, szybki przepis [wartość odżywcza + WIDEO]
Magda Gessler, znana restauratorka i gwiazda kuchennych rewolucji przygotowuje rybę po grecku w nieco bardziej skomplikowany sposób, z bogatszego zestawu składników. Jeśli chcecie zabłysnąć tą klasyczną potrawą - możecie śmiało sięgnąć po jej przepis.
Ryba po grecku - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]
Gdy na przygotowanie ryby po grecku zdecydujecie się w przedostatniej chwili - sięgnijcie po ten zbiór pomocnych rad, które ułatwią wam zadanie
Ryba po grecku na szybko: pomysły dla zabieganych i spóźnionych [WIDEO]
Ryba po grecku dla wegan i osób na diecie bezglutenowej
Ryba po grecku to potrawa zdrowa - choć ryba jest smażona (możemy ją tez upiec w piekarniku, by zredukować ilość tłuszczu) to sama w sobie jest zdrowa, a na dodatek podawana jest z dużą ilością duszonych warzyw. Jednak nie wszyscy mogą ją jeść, bo zazwyczaj rybę przed smażeniem lub pieczeniem panierujemy. Osoby cierpiące na celiakię powinny mieć rybę przygotowaną specjalnie - bez dodatku mąki pszennej i bułki tartej.
Bezglutenowa ryba po grecku: przepis dla osób na diecie bezglutenowej
Również weganie mogą cieszyć się smakiem ryby po grecku - bez ryby oczywiście. Umiejętnie spreparowany seler doskonale ją zastąpi. Polecamy nasz przepis na nibyrybę po grecku z selera/
Wegańska nibyryba z selera po grecku - przepis
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść ryby