Wegańska ryba po grecku. Selerowa nibyryba w towarzystwie pysznego warzywnego sosu

2022-12-01
Wegańska ryba po grecku
Autor: Shuttertock W wegańskiej rybie po grecku mięso zastępujemy selerem panierowanym w glonach.
średni
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegańska ryba po grecku to przepis na wegańską wersję tradycyjnego wigilijnego dania. Oczywiście rybę zastępujemy selerem. Kroimy warzywo w kawałki przypominające kawałki ryby, dusimy w specjalnym wywarze z glonami i dodatkowo panierujemy w panierce z glonami. Dzięki temu zabiegowi seler rzeczywiście smakuje jak ryba. Warto podać tę potrawę na wegańską Wigilię.

SKŁADNIKI

  • WYWAR DO GOTOWANIA SELERA:
  • 1/2 kg selera
  • 1 łyżka suszonych warzyw
  • 1 łyżka „vegety" domowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 arkusz glonów nori
  • 1 opalona nad palnikiem cebula
  • WARZYWA DO DUSZENIA:
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 20 g oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • PANIERKA DO SELERA:
  • 3 płaty glonów nori
  • 120 g mąki z ciecierzycy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 250 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos grecki: cebulę i pora drobno szatkujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze.
  • Wrzucamy warzywa do garnka i dodajemy pokrojonego selera oraz pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  • Kiedy warzywa już całkowicie zmiękną, a woda odparuje, dodajemy przecier pomidorowy i chwilkę jeszcze dusimy,
  • Nibyryba z selera: Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm  grubości. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut.
  • Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.
  • Panierka do selera: Suche glony łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze na mąkę.
  • Łączymy z pozostałymi składnikami panierki i mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Każdy plaster selera maczamy w cieście i smażymy na patelni. Podajemy razem z duszonymi warzywami.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?