Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki [WIDEO]

2017-12-19 10:50
piernik-kiedy-przygotowac-ciasto-na-piernik-kiedy-piec-pierniki-dobre.jpg
Autor: Shutterstock Polski piernik to kulinarne arcydzieło, które cieszy się największym uznaniem zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Przepisów na piernik jest wiele. Jednak najlepsze są tradycyjne receptury. W przypadku piernika obowiązuje następująca zasada: im dłużej ciasto dojrzewa, tym staje się lepsze. Podajemy dwa dobre przepisy na pierniki: tradycyjny i świąteczny.

Piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ale smakołyk smakuje najlepiej wtedy, gdy jest przygotowany kilka dni (tydzień) przed Wigilią.

Piernik tradycyjny - przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3 jajka

szklanka cukru

szklanka naparu kawowego

szklanka płynnego miodu

3/4 szklanki oleju

przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

łyżeczka sody oczyszczonej

masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Gdy powstanie puszysta masa, to stopniowo dodawać: napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną, sodę. Wszystko ucierać na małych obrotach.

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasta piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone i wystudzone pierniki można polać lukrem lub czekoladą (np. czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej).

Polecamy również >>>Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto

Piernik świąteczny - przepis

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

pół szklanki wody

4 łyżki kakao

przyprawa do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

kostka masła

5 jajek

4 łyżki miodu

szczypta soli

20 dag orzechów włoskich i laskowych

masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli (dzięki soli będzie sztywna). Na koniec dodajemy uprażone w piekarniku (w 200 stopniach Celsjusza) orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Polecamy również >>> Piernik w czekoladzie

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatem , Piernik z bakaliami oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.