Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki [WIDEO]

2021-11-13 14:06

Przepisów na piernik jest wiele. Jednak najlepsze są tradycyjne receptury. W przypadku piernika obowiązuje następująca zasada: im dłużej ciasto dojrzewa, tym staje się lepsze. Podajemy dwa dobre przepisy na pierniki: tradycyjny i świąteczny.

piernik-kiedy-przygotowac-ciasto-na-piernik-kiedy-piec-pierniki-dobre.jpg
Autor: Shutterstock Polski piernik to kulinarne arcydzieło, które cieszy się największym uznaniem zwłaszcza w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Spis treści

  1. Piernik tradycyjny - przepis
  2. Piernik świąteczny - przepis

Piernik można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ale smakołyk smakuje najlepiej wtedy, gdy jest przygotowany kilka dni (tydzień) przed Wigilią.

Piernik tradycyjny - przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3 jajka

szklanka cukru

szklanka naparu kawowego

szklanka płynnego miodu

3/4 szklanki oleju

przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

łyżeczka sody oczyszczonej

masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Gdy powstanie puszysta masa, to stopniowo dodawać: napar z kawy, olej, mąkę, przyprawę korzenną, sodę. Wszystko ucierać na małych obrotach.

Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto wyłożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Ciasta piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone i wystudzone pierniki można polać lukrem lub czekoladą (np. czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej).

Polecamy również >>>Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto

Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Piernik świąteczny - przepis

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

pół szklanki wody

4 łyżki kakao

przyprawa do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

kostka masła

5 jajek

4 łyżki miodu

szczypta soli

20 dag orzechów włoskich i laskowych

masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotujemy aż wszystko się rozpuści i połączy.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli (dzięki soli będzie sztywna). Na koniec dodajemy uprażone w piekarniku (w 200 stopniach Celsjusza) orzechy.

Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Polecamy również >>> Piernik w czekoladzie

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatem , Piernik z bakaliami oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE