Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

2019-12-18
Szybki piernik wigilijny
Autor: thinkstockphotos.com Doskonały piernik wigilijny można upiec jeszcze dzień przed wieczerzą
łatwy
60 min
4

Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie, by świąteczny piernik mógł powstać inaczej niż według tradycyjnych przepisów (jest ich zresztą co niemiara). Można też identyczny efekt osiągnąć szybciej, wykorzystując jako bazę - piernik w proszku. Na rynku jest dostępnych kilka propozycji pierników w proszku, jednak nie każdy dobrze znosi modyfikacje (czasami wychodzą zakalce). Znakomicie się do tego nadaje piernik kętrzyński.

Składniki

1-2 opakowania (w zależności w jak dużej formie będziesz go piec) piernika w proszku

1/2 lub cały słowik powideł śliwkowych

2-4 łyżki miodu

kakao (najlepiej ciemne, wtedy nasz piernik będzie miał tradycyjny, piękny kolor)

przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały - najlepiej w słupkach)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masę piernikową przygotowujesz zgodnie z przepisem na opakowaniu (w przypadku piernika kętrzyńskiego można dodać mniejszą ilość zalecanego oleju). I teraz zaczynamy „czarować” piernik naszymi dodatkami.

Dodajemy więc powidła śliwkowe, które uszlachetnią smak ciasta i zapewnią mu na długo odpowiednią wilgotność. Mieszamy, oczywiście najlepiej mikserem. Następnie dodajemy miód - mieszamy.

Teraz kolej na dodanie przyprawy korzennej (ok. 2 łyżeczek) i kakao (min. 2 łyżki) - mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (żeby nie opadły na spód podczas pieczenia), zostawiamy trochę migdałów na posypanie piernika po upieczeniu - mieszamy.

Masę wykładamy do formy i postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - niektóre pierniki przed włożeniem do piekarnika muszą odpocząć.

Po upieczeniu i wystygnięciu trzeba piernik polać czekoladą i posypać migdałami. Można wykorzystać w tym celu gotowe polewy. Polewy z proszku są mniej błyszczące, a te do rozpuszczenia w gorącej wodzie są zbyt gęste (najlepiej wyjąć je z opakowania i rozpuścić w rondelku dodając wody). Można też polewę zrobić rozpuszczając podobną metodą czekoladę. Migdały wysypujemy na jeszcze wilgotną polewę, żeby się lepiej trzymały.

Jeżeli nie chcemy polewy czekoladowej, trzeba posypać nimi górę piernika w momencie, jak zacznie się zapiekać - gdy zrobimy to za wcześnie migdały mogą wpaść do środka, bo piernik lubi rosnąć, jak za późno - bakalie nie „przykleją” się do śliskiej powierzchni ciasta.

 

Polecamy również bardziej tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki: 

Piernik staropolski

Piernik z korzennym aromatem

Piernik w czekoladzie

Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto