Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

Szybki piernik wigilijny
Autor: thinkstockphotos.com Doskonały piernik wigilijny można upiec jeszcze dzień przed wieczerzą
łatwy
60 min
4

Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie, by świąteczny piernik mógł powstać inaczej niż według tradycyjnych przepisów (jest ich zresztą co niemiara). Można też identyczny efekt osiągnąć szybciej, wykorzystując jako bazę - piernik w proszku. Na rynku jest dostępnych kilka propozycji pierników w proszku, jednak nie każdy dobrze znosi modyfikacje (czasami wychodzą zakalce). Znakomicie się do tego nadaje piernik kętrzyński.

 

Polecamy również bardziej tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki: 

Piernik staropolski

Piernik z korzennym aromatem

Piernik w czekoladzie

Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

SKŁADNIKI

  • 1-2 opakowania (w zależności w jak dużej formie będziesz go piec) piernika w proszku
  • 1/2 lub cały słowik powideł śliwkowych
  • 2-4 łyżki miodu
  • kakao (najlepiej ciemne, wtedy nasz piernik będzie miał tradycyjny, piękny kolor)
  • przyprawa korzenna do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały - najlepiej w słupkach)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masę piernikową przygotowujesz zgodnie z przepisem na opakowaniu (w przypadku piernika kętrzyńskiego można dodać mniejszą ilość zalecanego oleju). I teraz zaczynamy „czarować” piernik naszymi dodatkami.
  • Dodajemy więc powidła śliwkowe, które uszlachetnią smak ciasta i zapewnią mu na długo odpowiednią wilgotność. Mieszamy, oczywiście najlepiej mikserem. Następnie dodajemy miód - mieszamy.
  • Teraz kolej na dodanie przyprawy korzennej (ok. 2 łyżeczek) i kakao (min. 2 łyżki) - mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (żeby nie opadły na spód podczas pieczenia), zostawiamy trochę migdałów na posypanie piernika po upieczeniu - mieszamy.
  • Masę wykładamy do formy i postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - niektóre pierniki przed włożeniem do piekarnika muszą odpocząć.
  • Po upieczeniu i wystygnięciu trzeba piernik polać czekoladą i posypać migdałami. Można wykorzystać w tym celu gotowe polewy. Polewy z proszku są mniej błyszczące, a te do rozpuszczenia w gorącej wodzie są zbyt gęste (najlepiej wyjąć je z opakowania i rozpuścić w rondelku dodając wody). Można też polewę zrobić rozpuszczając podobną metodą czekoladę. Migdały wysypujemy na jeszcze wilgotną polewę, żeby się lepiej trzymały.
  • Jeżeli nie chcemy polewy czekoladowej, trzeba posypać nimi górę piernika w momencie, jak zacznie się zapiekać - gdy zrobimy to za wcześnie migdały mogą wpaść do środka, bo piernik lubi rosnąć, jak za późno - bakalie nie „przykleją” się do śliskiej powierzchni ciasta.