Proste powidła śliwkowe: łatwy przepis

Proste powidła śliwkowe: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Powidła ze śliwek można przygotowywać na kilka różnych sposobów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przygotowanie powideł ze śliwek nie musi trwać kilka dni. Poznaj świetny i szybki przepis na te domowe przysmaki. Już nie będziesz musiała stać godzinami przy kuchence i mieszać gotujących się powideł. Jak łatwo zrobić powidła śliwkowe?

Składniki

  • 5 kilogramów śliwek węgierek

  • kilogram cukru

  • 2 łyżki octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć i wyjąć pestki.

  • Następnie wrzucić je do dużego garnka.

  • Zasypać je kilogramem cukru i skropić octem.

  • Tak przygotowane składniki odstawić na dobę, aż puszczą dużo soku.

  • Po tym czasie należy garnek postawić na małym ogniu i gotować przez około 4 godziny.

  • Podczas gotowania nie wolno powideł mieszać!

  • Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kilka minut.

Ocena: 1