Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Piernik kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale warto jeść to aromatyczne ciasto zwłaszcza jesienią i przez całą zimę

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Cynamon, imbir, goździki, kardamon, czy gałka muszkatołowa nadają wspaniały smak i aromat - żaden piernik nie może obyć się bez tych składników. Pyszny domowy piernik zasmakuje gościom podczas świąt, ale warto go przyrządzać przez całą jesień i zimę. Podajemy przepis na piernik - tradycyjny i aromatyczny.

Polecamy również inne przepisy na szybkie ciasta piernikowe: Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?Piernik z dyni  oraz Piernik marchewkowy.

Składniki

  • 500 g mąki

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • szklanka miodu

  • 3 jajka

  • 3 łyżki wódki

  • szklanka mielonych orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka sody (może być proszek do pieczenia)

  • po 1/2 łyżeczki: imbiru, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, pieprzu, kolendry i anyżu

  • szczypta soli

  • tłuszcz do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier utrzyj dokładnie z orzechami. Miód rozgrzej w garnku i dodaj utarte w moździerzu przyprawy, zagotuj.

  • Mąkę wsyp do miski, zrób dołek i dodaj gorący miód. Wymieszaj na gładką masę.

  • Dodawaj po jednym jajku, dalej mieszając dodaj sól. Rozpuszczoną w wódce sodę dodaj do ciasta wraz z masą orzechową. Dokładnie wymieszaj.

  • Formę nasmaruj tłuszczem, oprósz mąką, przelej masę. Piecz przez ok. 1 godz. w 180oC.

  • Udekoruj ostygnięte ciasto. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.

tip dnia

Nazwa "piernik" pochodzi od słowa "pierny", czyli pieprzny - bo właśnie pieprz obok cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej również jest składnikiem przyprawy korzennej dodawanej do piernika. Piernik można przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet kilka miesięcy.

Sprawdź również >>> Piernik z korzennym aromatem 

Ocena: 5