Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Piernik w czekoladzie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na piernik z polewą czekoladową można wykorzystać nie tylko na święta, ale także na karnawałowe domówki. Proponujemy szybki piernik przekładany dżemem, oblany czekoladą, z dodatkiem mieszanki bakaliowej. Oto szybki przepis na karnawałowy piernik. 

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciastoPiernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Piernik z bakaliami.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • przyprawa do piernika (1/2 opakowania) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.

  • szczypta soli

  • słoik dżemu, np. wiśniowego

  • margaryny rozpuszczalnej (ewentualnie masło roślinne)

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jaja

  • łyżeczkę soku z cytryny

  • Polewa:

  • 25 dag tłuszczu (dobra margaryna)

  • 3 całe jaja

  • 3-5 łyżek kakao

  • niepełna szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotuj. Połącz wszystkie suche składniki. Dodaj resztę składników razem z gorącym mlekiem.

  • Ciasto dokładnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  • Przygotuj polewę: utrzyj na parze jajka, cukier i kakao. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z tłuszczem (masę kakaową dodawaj małymi porcjami). Gotową masą wysmaruj wierzch i boki piernika.

Ocena: 3,5