Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]
![Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]](https://cdn11.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/przepis-piernik-w-czekoladzie-na-karnawal.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Piernik w czekoladzie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Przepis na piernik z polewą czekoladową można wykorzystać nie tylko na święta, ale także na karnawałowe domówki. Proponujemy szybki piernik przekładany dżemem, oblany czekoladą, z dodatkiem mieszanki bakaliowej. Oto szybki przepis na karnawałowy piernik.
Polecamy również inne przepisy na pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto, Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Piernik z bakaliami.
Składniki
50 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika (1/2 opakowania) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
szczypta soli
słoik dżemu, np. wiśniowego
margaryny rozpuszczalnej (ewentualnie masło roślinne)
1 szklanka mleka
2 jaja
łyżeczkę soku z cytryny
Polewa:
25 dag tłuszczu (dobra margaryna)
3 całe jaja
3-5 łyżek kakao
niepełna szklanka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Mleko zagotuj. Połącz wszystkie suche składniki. Dodaj resztę składników razem z gorącym mlekiem.
Ciasto dokładnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj polewę: utrzyj na parze jajka, cukier i kakao. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z tłuszczem (masę kakaową dodawaj małymi porcjami). Gotową masą wysmaruj wierzch i boki piernika.
Sprawdź także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?