Ten wyśmienity sernik z bezową pianką robię od lat. Nikt nie może mu się oprzeć

sernik z bezową pianką
Autor: Shutterstock Z tym genialnym przepisem przepyszny sernik z bezową pianką zawsze się udaje.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Sernik z bezową pianką to przepyszne ciasto, które zachwyci wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruj smakiem. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się masa serowa. Wierzch sernika wieńczy doskonała pianka bezowa. Wbrew pozorom upieczenie tego sernika nie jest trudne. Potrzebny jest jedynie dobry przepis i chwila wolnego czasu. Jak więc zrobić obłędny sernik z bezową pianką? Poznajcie sprawdzony przepis na ten efektowny słodki wypiek.

Sernik z bezową pianką – składniki

Lista składników, które potrzebne są, aby upiec ten wyborny sernik, nie jest długa. Została podzielona na trzy części. Pierwsza z nich to produkty, które wykorzystuje się do kruchego ciasta na spód. Druga obejmuje składniki do masy serowej, a trzecia do bezowej pianki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne, aby upiec obłędny w smaku sernik z bezową pianką?

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka
  • składniki do masy serowej – ser na sernik z wiaderka, cukier, mleko, budyń w proszku, olej, jajka, żółtka, ekstrakt waniliowy
  • składniki do bezowej pianki – białka, cukier, sok z cytryny

Jak zrobić sernik z bezową pianką?

Przepis na rozpływający się sernik zwieńczony bezową pianką nie jest trudny. Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, przygotowanie to sama przyjemność.

Jak więc upiec pyszny domowy sernik z dodatkiem bezowej pianki? Przepis został podzielony na poszczególne etapy.

  • 1. etap – wyrobienie, schłodzenie, rozwałkowanie i podpieczenie spodu z kruchego ciasta
  • 2. etap – przygotowanie masy serowej, przelanie jej na kruchy spód i upieczenie w piekarniku
  • 3. etap – przygotowanie bezy, przełożenie jej na sernik i upieczenie w piekarniku

Jak zrobić dobrą pianę na sernik?

Uzupełnieniem tego wybornego sernika jest pianka bezowa. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych elementach. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypywać cukier. Białka miksuje się, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Co zrobić żeby piana na serniku nie opadła?

Pianka bezowa na serniku nie opadnie, jeżeli zastosuje się prosty trik. Podczas ubijania białek należy dodać odrobinę soku z cytryny. Dodatek tego składnika sprawi, że pianka bezowa nie opadnie podczas pieczenia. Zamiast soku z cytryny można dodać kwasek cytrynowy lub ocet winny.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

  • masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 750 ml mleka
  • 200 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • bezowa pianka:
  • 220 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać masło i żółtka. Wsypać cukier puder. Składniki posiekać, a następnie energicznie wyrobić jednolite i gładkie ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy wyłożonej papierem do pieczenia. Placek przełożyć do formy, tak aby pokrył dno i boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Do mleka wsypać proszek budyniowy i wlać ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  • Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać ser z wiaderka, a następnie wlać mleko z budyniem i olej. Miksować do połączenia składników.
  • Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.
  • Za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego bezę przełożyć na podpieczoną masę serową.
  • Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni i C i formę ponownie wstawić do piekarnika. Piec 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej