Połącz kruche ciasto z rabarbarem. Doskonała i prosta tarta to wyborny deser

prosta tarta z rabarbarem
Autor: Shutterstock Sezon już się zaczął. Upiecz prostą tartę z rabarbarem, która pobije każdy kubek smakowy.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar. Warto z niego skorzystać, ponieważ nie trwa zbyt długo. Kupiliście rabarbar i nie wiecie, co zrobić z jego nadmiarem? Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie pysznej i idealnie słodkiej prostej tarty z rabarbarem. Przygotowanie jest banalnie łatwe i dość szybkie. Ciasto z dodatkiem różowego rabarbaru zachwyca smakiem i smakuje każdemu. Zobaczcie, jak się robi prostą tartę z rabarbarem.

Prosta tarta z rabarbarem – składniki

Aby upiec smakowitą kruchą tartę z dodatkiem rabarbaru, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Właśnie teraz jest sezon na rabarbar, więc warto przygotować to doskonałe ciasto na deser. Tarta zwieńczona jest kruszonką, którą robi się z kruchego ciasta. To znacznie oszczędza czas i energię.

Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić domową tartę? Lista została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się kruche ciasto. Druga to składniki do rabarbarowego nadzienia.

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, jajko
  • składniki do nadzienia – rabarbar, mąka ziemniaczana, rodzynki, cukier, cukier z wanilią

Jak przygotować rabarbar na tartę?

W tym sprawdzonym przepisie na prostą tartę rabarbar gra główną rolę. Aby dodać go do ciasta, wystarczy obrać łodygi i pokroić. Kawałki miesza się z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem z wanilią oraz rodzynkami. W takiej postaci rabarbarowe nadzienie równomiernie rozkłada się na kruchym spodzie. Tartę wystarczy już tylko upiec w piekarniku.

Jak piec ciasto z rabarbarem?

Przepis na domową tartę z rabarbarem jest bardzo prosty. To najłatwiejsza receptura na ciasto z dodatkiem rabarbaru na świecie. Efekt smakowy jest po prostu obłędny. Przygotowanie kruchego ciasta i nadzienia z rabarbaru nie zajmuje też dużo czasu.

Jak więc zrobić pyszną i prostą tartę z rabarbarem? Ciasto i rabarbarowe nadzienie przygotowuje się w kilku łatwych i szybkich etapach. Z tym przepisem tarta uda się za pierwszym razem i będzie smakować wyśmienicie.

  • 1. etap – przygotowanie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. etap – przygotowanie nadzienia z rabarbaru
  • 3. etap – wyłożenie ciastem formy i nałożenie nadzienia z rabarbaru
  • 4. etap – upieczenie tarty z rabarbarem w piekarniku

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko

  • nadzienie:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać masło i wsypać cukier. Posiekać i wbić jajko, a następnie energicznie zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
  • Rabarbar przełożyć do miski i wsypać 4 łyżki cukru, cukru z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i odłożyć około 1/5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Na spód równomiernie wyłożyć rabarbar z rodzynkami. Wierzch posypać startym ciastem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej