Połącz kruche ciasto z rabarbarem. Doskonała i prosta tarta to wyborny deser
Dieta wegetariańska
Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar. Warto z niego skorzystać, ponieważ nie trwa zbyt długo. Kupiliście rabarbar i nie wiecie, co zrobić z jego nadmiarem? Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie pysznej i idealnie słodkiej prostej tarty z rabarbarem. Przygotowanie jest banalnie łatwe i dość szybkie. Ciasto z dodatkiem różowego rabarbaru zachwyca smakiem i smakuje każdemu. Zobaczcie, jak się robi prostą tartę z rabarbarem.
Prosta tarta z rabarbarem – składniki
Aby upiec smakowitą kruchą tartę z dodatkiem rabarbaru, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Właśnie teraz jest sezon na rabarbar, więc warto przygotować to doskonałe ciasto na deser. Tarta zwieńczona jest kruszonką, którą robi się z kruchego ciasta. To znacznie oszczędza czas i energię.
Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić domową tartę? Lista została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się kruche ciasto. Druga to składniki do rabarbarowego nadzienia.
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier, masło, jajko
- składniki do nadzienia – rabarbar, mąka ziemniaczana, rodzynki, cukier, cukier z wanilią
Jak przygotować rabarbar na tartę?
W tym sprawdzonym przepisie na prostą tartę rabarbar gra główną rolę. Aby dodać go do ciasta, wystarczy obrać łodygi i pokroić. Kawałki miesza się z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem z wanilią oraz rodzynkami. W takiej postaci rabarbarowe nadzienie równomiernie rozkłada się na kruchym spodzie. Tartę wystarczy już tylko upiec w piekarniku.
Jak piec ciasto z rabarbarem?
Przepis na domową tartę z rabarbarem jest bardzo prosty. To najłatwiejsza receptura na ciasto z dodatkiem rabarbaru na świecie. Efekt smakowy jest po prostu obłędny. Przygotowanie kruchego ciasta i nadzienia z rabarbaru nie zajmuje też dużo czasu.
Jak więc zrobić pyszną i prostą tartę z rabarbarem? Ciasto i rabarbarowe nadzienie przygotowuje się w kilku łatwych i szybkich etapach. Z tym przepisem tarta uda się za pierwszym razem i będzie smakować wyśmienicie.
- 1. etap – przygotowanie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. etap – przygotowanie nadzienia z rabarbaru
- 3. etap – wyłożenie ciastem formy i nałożenie nadzienia z rabarbaru
- 4. etap – upieczenie tarty z rabarbarem w piekarniku
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
nadzienie:- 4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać masło i wsypać cukier. Posiekać i wbić jajko, a następnie energicznie zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
- Rabarbar przełożyć do miski i wsypać 4 łyżki cukru, cukru z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki i odłożyć około 1/5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Na spód równomiernie wyłożyć rabarbar z rodzynkami. Wierzch posypać startym ciastem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser.