Kruche ciasto przełóż aksamitnym kremem. Ciasto Napoleon zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem

ciasto Napoleon
Autor: Shutterstock Wyborne ciasto Napoleon zachwyca. Tak dobre, że nie można mu się oprzeć.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Rozpływające się w ustach ciasto Napoleon jest wyjątkowe. Składa się z cienkich blatów kruchego ciasta przełożonych aksamitnym waniliowym kremem. To poezja smaku, która zachwyci każdego. Przygotowanie tego słodkiego przysmaku wymaga nieco więcej pracy, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie przepis na pyszne ciasto Napoleon.

Skąd pochodzi ciasto Napoleon?

Ten słodki przysmak z waniliowym kremem prawdopodobnie powstał na początku XX wieku. Według legend po raz pierwszy ciasto Napoleon przygotowano z okazji setnej rocznicy zwycięstwa wojsk rosyjskich nad Napoleonem Bonaparte.

Dziś ciasto z nazwiskiem francuskiego cesarza w nazwie znane jest nie tylko w Rosji, ale i w wielu innych krajach. We Włoszech i Francji nazywane jest tortem tysiąca warstw, a Anglicy mówią na nie plasterek wanilii. W naszym kraju często nazwa się je tortem Napoleona.

Z czego zrobić ciasto Napoleon?

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto Napoleon składa się z kilku warstw. Delikatne blaty z kruchego ciasta przełożone są wybornym kremem budyniowym, w którym czuć waniliową nutę. Ciasto zwieńczone jest drobno posiekanymi orzechami. Do przygotowania tego obłędnego tortu wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki.

Lista produktów potrzebnych do zrobienia domowego ciasta Napoleon została podzielona na dwie części. Pierwsza obejmuje składniki, z których wyrabia się kruche ciasto. Druga część to artykuły niezbędne do przyrządzenia słodkiego kremu waniliowego.

  • składniki do ciasta – mąka pszenna, masło, cukier, jajka, woda, szczypta soli
  • składniki do kremu – mleko, masło, budyń waniliowy w proszku, mąka pszenna, cukier, żółtka

Jak zrobić ciasto Napoleon?

Przepis na pyszny torcik Napoleona nie jest skomplikowany. Wymaga jednak nieco więcej czasu. Podczas jego przygotowywania pośpiech i nerwy nie są wskazane. Ciasto jest tak dobre, że opłaca się poświecić wolne, aby móc spróbować tego wybornego słodkiego przysmaku.

Jak więc przygotować smakowity tort Napoleon? Postępując według tego prostego przepisu krok po kroku, warstwowe ciasto przekładane kremem uda się już za pierwszym razem. Zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta, podzielenie go na porcje i schłodzenie w lodówce
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta na cienkie blaty i upieczenie ich w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie kremu budyniowego
  • 4. krok – przełożenie kruchych blatów kremem i udekorowanie ciasta orzechami
  • 5. krok – schłodzenie ciasta w lodówce

Jak podawać ciasto Napoleon?

Obłędne ciasto Napoleon ma nie tylko wyśmienity smak, który podbije każde podniebienie. Słodki przysmak prezentuje się wyjątkowo efektownie, dlatego może być głównym deserem w czasie różnych świąt i rodzinnych uroczystości. Sprawdzi się też jako ciasto na imieniny i zastąpi klasyczny tort urodzinowy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

  • Krem:
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • dodatkowo:
  • drobno posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać posiekane zimne masło, wlać wodę i wbić jajka. Energicznie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
  • Ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Owinąć je folią spożywcza i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Kulki ciasta rozwałkować na kształt i rozmiar formy, w której będą się piekły.
  • Placki piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Wsypać mąkę i proszek budyniowy. Wlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka wlać pozostałe mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień i wlać mieszankę. Podgrzewać i mieszać, aż budyń zgęstnieje i stanie się gładki. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło ubić na puch. Stopniowo dodawać krem budyniowy i ubijać, aż stanie gęsty i gładki.
  • Pierwszy blat ciasta posmarować kremem i przykryć drugim plackiem. Układać do wykorzystania składników, z czego ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
więcej