Wyborny sernik Ani Starmach z 3 składników. Pyszny, kremowy i równy jak stół

sernik Ani Starmach
Autor: Shutterstock Ania Starmach ma genialny patent na sernik. Nie opada, nie pęka i smakuje obłędnie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ten przepis to nie lada gratka nie tylko dla fanów serników. Dzięki sprawdzonemu przepisowi Ani Starmach na pyszny domowy sernik każdy może upiec to wyborne ciasto. Sernik jest nie tylko wyjątkowo dobry, ale i zawsze się udaje, nie opada, ani nie pęka. To zasługa odpowiednio dobranych składników i sposobie pieczenia. Zobaczcie, jak Ania Starmach robi sernik i sprawdźcie jej prosty przepis.

Z czego Ania Starmach robi sernik?

Ania Starmach lubi dzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami. Jednym z nich jest prosty sernik, który nie opada. Do jego przygotowania wykorzystuje się tylko trzy składniki. Wszystkie produkty bez trudu można kupić w jednym sklepie. Są dostępne nawet w małych sklepikach osiedlowych.

Na liście składników na próżno szukać twarogu czy sera na sernik z wiaderka. Nie ma też białego cukru i masła. Z czego więc Ania Starmach robi sernik? Te składniki są niezbędne:

Jak Ania Starmach robi sernik?

Przepis na pyszny domowy sernik z trzech składników według przepisu Ani Starmach nie jest skomplikowany. Przygotowanie masy serowej jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, a następnie przelać do formy i upiec w piekarniku.

Jak więc zrobić rozpływający się w ustach sernik? Przepis Ani Starmach nie ma sobie równych.

  • 1. krok – roztopienie białej czekolady w kąpieli wodnej i połączenie jej z kremowym serkiem
  • 2. krok – połączenie czekolady z żółtkami i ubitą pianą z białek
  • 3. krok – przelanie masy do formy i upieczenie sernika w piekarniku

Jak Ania Starmach piecze sernik?

Wyborny sernik o kremowej konsystencji robi się łatwo i szybko. Nie opada i nie pęka, dzięki odpowiedniemu pieczeniu. Ania Starmach wstawia formę z sernikiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecze kwadrans. Następnie zmniejsza temperaturę do 160 stopni C i piecze sernik jeszcze 20 minut. Po tym czasie nie wyjmuje formy z pieca. Sernik studzi się w wyłączonym piekarniku. To właśnie ten patent sprawia, że sernik nie opada i jest równy jak stół.

Jak podawać sernik Ani Starmach?

Wyjątkowy sernik z trzech składników upieczony według sprawdzonej receptury Ani Starmach jest ciastem uniwersalnym. Smakuje zawsze i każdemu bez względu na okazję. Gotowy sernik można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Pysznym dodatkiem są także świeże sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • 160 g białej czekolady
  • 160 g serka kremowego
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Kremowy serek przełożyć do miski i wlać roztopioną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
  • Dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Masę przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 20 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser udekorowany świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polewą.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej