Piernik z korzennym aromatem: przepis na klasyczny świąteczny wypiek

Piernik z korzennym aromatem: przepis na klasyczny świąteczny wypiek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piernik świąteczny pachnący korzennymi przyprawami to symbol świąt Bożego Narodzenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Piernika pachnącego miodem i przyprawami korzennymi wcale nie jest tak trudno wykonać, jak mogłoby się wydawać. Trzeba uzbroić się jedynie w cierpliwość  i klika niezbędnych składników. Podajemy przepis na tradycyjny piernik korzenny.

Polecamy również inne, ciekawe przepisy na świąteczne pierniki: Piernik staropolskiPiernik z bakaliami oraz Piernik w czekoladzie.

Składniki

  • cukier

  • miód

  • mąka

  • jajko

  • przyprawa do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

  • mleko 3,2 proc.

  • soda oczyszczona

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, doprowadź prawie do wrzenia. Ostudź.

  • Do ostudzonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, szczyptę soli i przyprawę do piernika.

  • Ciasto starannie ręcznie wyrób i przełóż do garnka (kamionkowego lub emaliowego). Przykryj ściereczką i odstaw na 3 tygodnie.

  • Ciasto upiecz na 3 dni przed świętami.

  • Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok 0,5 cm.

  • Upiecz blaty ciasta w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Ciasto ostudź.

  • Schłodzone blaty ciasta przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 3 dni. 5. Wierzch piernika polej lukrem, wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.

Ocena: 0