Ogniste koktajle owocowe podkręcone przyprawami - 3 przepisy na koktajle z dodatkiem wyrazistych przypraw
Letnie koktajle mogą mieć również wytrawny smak. Przekonajcie się sami. Oto trzy przepisy na pyszne koktajle: brzoskwiniowo-bananowy koktajl z maślanką i gałką muszkatołową, koktajl z sorbetu cytrynowego i imbiru oraz egzotyczny koktajl mandarynkowo-ananasowy z chili.
Spis treści
Kremowy koktajl z gałką muszkatołową
Składniki:
3 duże brzoskwinie
1 banan
2 szklanki maślanki
1 szklanka jogurtu naturalnego
tarta gałka muszkatołowa
Zmiksuj wszystkie składniki i schłodź w lodówce. Zamiast gałki można dodać esencji migdałowej.
Cytrusowy koktajl z imbirem
Składniki:
10 cm korzenia imbiru
skórka starta z 2 cytryn
1 szklanka sorbetu cytrynowego
2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki soli
4 łyżki cukru
3 szklanki pokruszonego lodu
Imbir obierz i wyciśnij z niego sok – jeśli nie masz sokowirówki, zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij sok ręcznie. Wymieszaj sok z imbiru z pozostałymi składnikami.
Egzotyczny koktajl z chili
Składniki:
sok z 4 dużych mandarynek
1 i 1/3 szklanki pokrojonego w kostki ananasa z puszki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
kostki lodu
szczypta soli
Zmiksuj wszystkie składniki. Podawaj w szklankach przybranych połową krążka ananasa posypanego chili.