Obniża cholesterol, wspiera serce i spowalnia starzenie. Oto przepis na "masło bogów"

2023-10-03 17:24

Kanapki to propozycja na szybki i pożywny posiłek, dlatego najczęściej przygotowujemy je na śniadanie lub kolację. Posiadają wielu zwolenników, ponieważ możliwości na skomponowanie smakowitych kromek jest naprawdę sporo. Zamiast smarować sandwicze tradycyjnym masłem, skuś się na przyrządzenie "masła bogów".

Chociaż nazwa specjału brzmi dość ekskluzywnie i drogo, tak naprawdę specyfik może pojawić się w każdym domu. Korzyści ze stosowania "masła bogów" jest niezliczenie wiele. Wszystkie odkrywamy w poniższym tekście.

Olej z awokado wartościowym elementem diety. Zastąpi oliwę z oliwek

Codzienne nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Składnikiem szczególnie polecanym przez lekarzy i dietetyków jest awokado. Warto pamiętać o tym, że jedzenie poszczególnych składników może wpłynąć na poprawę wyników badań i ogólnej kondycji zdrowia. Doskonałym przykładem jest włączenie do diety "masła bogów", czyli pasty z awokado.

Awokado – mały owoc, wielkie korzyści

Nie od dziś wiadomo, że awokado — nazywane niekiedy smaczliwką wdzięczną — to bardzo zdrowy i pożywny owoc, który warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Poza szeregiem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy produkt dostarcza nam także białka, węglowodanów oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Można zajadać się nim na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszy się guacamole, czyli meksykańska, wyrazista w smaku pasta, z dodatkiem czosnku, a czasami i pomidorków, kolendry, cebuli oraz soku z limonki. Na uwagę zasługują co najmniej dwa inne specjały — "masło bogów" i olej z awokado.

Odkryj magię "masła bogów"

"Masło bogów" to nic innego jak prosta w przyrządzeniu pasta z awokado. Smarowidło zyskało tę nazwę przez wzgląd na specyficzną konsystencję i smak owocu. W skład specjału poza wspomnianym owocem wchodzą także sok wyciśnięty z cytryny oraz podstawowe przyprawy, tj. czarny pieprz mielony, czosnek oraz sól. Do smaku można dodać również ulubione zioła, przykładowo oregano suszone. Wykonanie "masła bogów" to dziecinnie proste zadanie. Wystarczy zblendować miąższ awokado na gładką masę, a następnie dodać pozostałe komponenty. Gotowe smarowidło należy przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Wyśmienita pasta z awokado to niezastąpiony dodatek do kanapek, dzięki któremu twój posiłek nabierze charakteru. Poza smakiem "masło bogów" oferuje w dodatku wiele korzyści dla zdrowia. O jakich dobrodziejstwach mowa?

Korzyści jedzenia "masła bogów"

Częste wplatanie awokado do swojego menu przynosi wiele korzyści dla zdrowia, co zostało udowodnione naukowo. Czego można oczekiwać, sięgając po ten egzotyczny produkt, np. w formie pasty, znanej jako "masło bogów"?

Po pierwsze, awokado to skarbnica zdrowych tłuszczów, które regulują poziom cholesterolu, zbijając frakcję LDL. Z tego względu smarowanie kanapek pastą z awokado jest dużo lepszym wyborem od używania tradycyjnego masła.

Poza tym awokado pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Po specjał chętnie sięgają osoby stosujące diety odchudzające, ponieważ owoc zaspokaja uczucie głodu, co z kolei wpływa na zmniejszenie prawdopodobieństwa podjadania. "Masło bogów" polecane jest także kobietom w ciąży, przez wzgląd na wysoką zawartość kwasu foliowego oraz cennych witamin i składników mineralnych. To zielone smarowidło dostarcza do organizmu witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, żelazo, potas, cynk i sód. "Masło bogów" to nie tylko pyszny dodatek do kanapek, ale także zdrowy wybór, który korzystnie wpływa na twoje zdrowie. Teraz wiesz, dlaczego warto włączyć to smarowidło do swojej codziennej diety!

Po inne przepisy z awokado zapraszamy tu:

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado: przepis

Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko!

Beszamel - owoce mało znane