Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko!

 Awokado z jajkami: przepis na śniadanie wielkanocne i nie tylko!
Autor: Shutterstock Awokado można faszerować rozmaitymi kombinacjami jaj i warzyw
łatwy
15 min
4

Awokado faszerowane jajkami to przepis na inny sposób podania jajek na wielkanocne śniadanie, ale nie tylko. Nieco przewrotnie, ale jakże smacznie! Jajka i awokado - o czym warto pamiętać - tworzą bardzo zdrową kombinację.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych jaj
  • 2 dojrzałe awokado
  • papryka marynowana
  • 5 łyżek majonezu
  • szczypiorek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo – wkładamy do rondelka z zimną wodą i gotujemy około 5 minut od zagotowania się wody. Ugotowane jaja wkładamy do zimnej wody, a następnie obieramy.
  • Jajka kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę marynowaną (2-3 kawałki) i szczypiorek. Mieszamy.
  • Dodajemy odrobinę oliwy, majonez i przyprawy. Wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
  • W tym czasie umyte awokado przekrawamy wzdłuż na dwie połówki, tak by powstały łódeczki. Wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby awokado nie straciło koloru.
  • Oprószamy solą i pieprzem i wypełniamy masą jajeczną. Podajemy na sałacie. Dla amatorów anchois podajemy z niewielkimi kawałkami ryby.