Jakie sprzęty mogą się przydać podczas robienia przetworów?
Owoce i warzywa przetworzone, zapakowane w słoiki i ustawione w spiżarni - widok który cieszy oczy każdego miłośnika domowych przetworów. Zanim jednak do tego dojdzie, trzeba odpowiednio przygotować miejsce pracy. W jaki sposób? Sprawdź, jakie sprzęty mogą się przydać podczas przygotowywania przetworów.
Do mycia oraz układania owoców i warzyw - miski szklane, porcelanowe lub plastikowe.
Do obierania i krojenia - noże nierdzewne (używaj tylko takich, bo żelazo niszczy witaminy).
Do drylowania owoców - specjalne drylownice wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.
Do tarcia owoców i warzyw - tarki z nierdzewnej stali, szklane lub plastikowe.
Do gotowania dżemów - płaski szeroki garnek emaliowany o pojemności 3-4 litry.
Do smażenia konfitur i powideł - rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy około 40 cm.
Do przecierania owoców - sito plastikowe z drobnymi oczkami.
Do rozdrabniania owoców - drewniana pałka i przecierak.
Do mrożenia - torebki plastikowe.
Do suszenia - specjalne suszarki elektryczne.