Jakie sprzęty mogą się przydać podczas robienia przetworów?

2017-07-27 12:49

Owoce i warzywa przetworzone, zapakowane w słoiki i ustawione w spiżarni - widok który cieszy oczy każdego miłośnika domowych przetworów. Zanim jednak do tego dojdzie, trzeba odpowiednio przygotować miejsce pracy. W jaki sposób? Sprawdź, jakie sprzęty mogą się przydać podczas przygotowywania przetworów.

Jakie sprzęty mogą się przydać podczas robienia przetworów?
Autor: pixabay.com Przyrządy do przetworów.

Do mycia oraz układania owoców i warzyw - miski szklane, porcelanowe lub plastikowe.

Do obierania i krojenia - noże nierdzewne (używaj tylko takich, bo żelazo niszczy witaminy).

Do drylowania owoców - specjalne drylownice wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.

Do tarcia owoców i warzyw - tarki z nierdzewnej stali, szklane lub plastikowe.

Do gotowania dżemów - płaski szeroki garnek emaliowany o pojemności 3-4 litry.

Do smażenia konfitur i powideł - rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy około 40 cm.

Do przecierania owoców - sito plastikowe z drobnymi oczkami.

Do rozdrabniania owoców - drewniana pałka i przecierak.

Do mrożenia - torebki plastikowe.

Do suszenia - specjalne suszarki elektryczne.