Jaki nabiał jest najlepszy - rady dietetyka
Mleko, ser, jogurty i serki są zdrowe, ale pod warunkiem, że wybieramy te naturalne, bez chemicznych dodatków. Sprawdź, jaki nabiał jest najlepszy i nie daj się zwieść chwytom sprzedawców.
Spis treści
- Produkty '0 procent'
- Jaki nabiał powinny wybierać osoby na diecie?
- Produkty 'bio' i 'bez konserwantów'
Produkty '0 procent'
Spożywanie codziennie nabiału jest bardzo ważne. Mleko, naturalne jogurty, kefiry, maślanki czy biały ser są niezbędne w zdrowej diecie. Nie kupujmy jednak modnych produktów „0 procent”, bo te nie zawierają ważnych, rozpuszczalnych w tłuszczu witamin. Produkty 'chude' tak, ale nie zeroprocentowe.
Jaki nabiał powinny wybierać osoby na diecie?
Najlepsze są produkty nabiałowe, które mają jak najkrótszą listę składników. Jogurt na przykład powinien zawierać tylko mleko i bakterie, żadnych zagęstników i mleka w proszku. Lepiej też kupować jogurty naturalne niż owocowe, które często zawierają nie prawdziwe owoce, a jedynie chemiczne smaki i aromaty.
Produkty 'bio' i 'bez konserwantów'
Uważajmy też na wszystkie chwyty marketingowe i napisy typu 'bio' (prawdziwy jogurt bio powinien pochodzić z gospodarstwa ekologicznego i mieć certyfikat) i 'bez konserwantów' (żaden jogurt nie powinien ich zawierać). Dobrze pamiętać, że wszelkie wypukłości denka pojemnika nie oznaczają, że produkt jest zepsuty (dzieje się tak pod wpływem drożdży fermentowych).
Również biały ser nie powinien zawierać innych składników oprócz mleka, bakterii i przypraw. Dlatego tak ważne jest sprawdzanie składu nabiału przed udaniem się z nim do kasy.