Domowy pasztet - jak go przyprawić? [WIDEO]

2021-11-30 11:35 redakcja
Jak przyprawić pasztet na Święta?
Autor: Shutterstock Domowy pasztet odpowiednio przyprawiony nie ma sobie równych. 

Na smak pasztetu, oprócz odpowiednio dobranych mięs, wpływają także użyte dodatki i przyprawy. Sprawdź, jak przyprawić pasztet na święta, aby smakował całej rodzinie.

Jak przyprawić pasztet na święta?

Możemy wrzucić do masy mięsnej gotowane grzyby, posiekane suszone owoce np. śliwki, żurawinę, sparzone i obrane ze skórki orzechy pistacjowe lub laskowe czy pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Idealnie pasują też kapary czy  marynowany zielony  pieprz, drobne oliwki.

Pasztet domowy uzyskuje charakterystyczny smak dzięki przyprawieniu gałką muszkatołową. Do przygotowania świątecznego pasztetu używamy też ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku, imbiru, rozmarynu, tymianku, cząbru, majeranku, a nawet ostrej papryczki chili.

Pasztet z drobiu i cielęciny doprawiamy białym pieprzem, z innych mięs - czarnym.

Jakiego alkoholu użyć do przyprawienia pasztetu?

Dla nadania mięsu specyficznego aromatu dodajemy też alkohol. Może być to zarówno brandy, czerwone wytrawne wino lub nalewka ze śliwek, jak mocniejsze i bardziej wyraziste w smaku porto i malaga.

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE