Jak przygotować kaszankę na grilla, żeby wszystkim smakowała? 6 przepisów na grillowaną kaszankę

2021-07-25 12:23

Grillowana kaszanka to jeden z naszych przysmaków z rusztu. Jest smaczna i szybko się piecze, więc zazwyczaj jako jedna z pierwszych pojawia się na ogrodowym stole podczas obiadu z grilla. Jak przygotować kaszankę na grilla. Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów.

Jak przygotować kaszankę na grilla?
Autor: Shutterstock Kaszankę można upiec bezpośrednio na ruszcie, choć zazwyczaj zawija się ją w folię aluminiową.

Spis treści

  1. Kaszanka grillowana z dodatkami
  2. Prawie tradycyjna kaszanka z grilla
  3. Grillowana kaszanka w wersji chrupiącej
  4. W galerii znajdziesz przepisy na pyszne lemoniady idealne na letnie przyjęcia przy grillu!

Kaszanka to królowa rusztu i jeden z najpopularniejszych przysmaków serwowanych na grillu. Zwykle przyrządzana z cebulką lub saute, tak naprawdę może być przygotowywana na wiele innych, bardziej wyrafinowanych sposobów – najlepiej podkreślać jej smak wyrazistą przyprawą lub innym dodatkiem. Podajemy kilka przepisów na kaszankę z grilla. Jeżeli lubisz dania z rusztu, a znudził Ci się klasyczny smak kaszanki, spróbuj podać ją nieco inaczej. Oto nasze propozycje!

Kaszanka grillowana z dodatkami

Kaszanki zazwyczaj nie grilluje się samodzielnie. Aby nadać jej wyrazistości i głębi zawija się ją w folię aluminiową w towarzystwie aromatycznych dodatków. Zazwyczaj jest to cebula, ale jeżeli chcemy, by jej smak stał się bardziej wyrazisty, zamiast cebuli możemy dodać czosnku – wystarczy obrać go i pokroić w plasterki. Taka wersja będzie bardziej wyrazista i pikantniejsza. Bardzo przyjemnie podkreśli smak kaszanki. Można też dosypać szczyptę majeranku. Poza tym do kaszanki można dodać jabłka lub grillować ją z dodatkiem kiszonej kapusty.

Kaszanka grillówka - przepis na tradycyjną kaszankę grillowaną z cebulą

Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Prawie tradycyjna kaszanka z grilla

Zazwyczaj na naszym grillu gości kaszanka zawinięta w zgrabne pakuneczki z folii aluminiowej. To sposób na to by kaszanka nie rozpadła się w czasie pieczenia. Taki sposób przygotowania kaszanki umożliwia również wzajemne przenikanie się smaków i aromatów kaszanki oraz dodatków i przypraw. Ale są też inne sposoby na aromatyczną kaszankę z grilla, którą przygotujemy bez folii aluminiowej. Wystarczy "pakuneczek" zrobić z dodatku i nadziać kaszanką cebulę, jabłko albo pieczarki. Nie dość, że tak podana kaszanka świetnie smakuje to jeszcze bardzo ładnie wygląda.

Przepis na jabłka faszerowane kaszanką

Kaszanka grillowana w cebuli

Pieczarki nadziewane kaszanką

Grillowana kaszanka w wersji chrupiącej

Kaszankę z grilla, ze względu na jej delikatność, zwykle grillujemy w folii aluminiowej. Można jednak pokusić się o przyrządzenie jej w wersji chrupiącej (z podpieczoną skórką). Ważne jest wtedy, żeby piec ją na niskim ruszcie (skórka musi szybko chwycić i się przyrumienić). Takiej kaszanki nie można też piec zbyt długo, by się nie rozpadła.

W galerii znajdziesz przepisy na pyszne lemoniady idealne na letnie przyjęcia przy grillu!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE