Jak przygotować kaszankę na grilla, żeby wszystkim smakowała? 6 przepisów na grillowaną kaszankę
Grillowana kaszanka to jeden z naszych przysmaków z rusztu. Jest smaczna i szybko się piecze, więc zazwyczaj jako jedna z pierwszych pojawia się na ogrodowym stole podczas obiadu z grilla. Jak przygotować kaszankę na grilla. Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów.
Spis treści
- Kaszanka grillowana z dodatkami
- Prawie tradycyjna kaszanka z grilla
- Grillowana kaszanka w wersji chrupiącej
- W galerii znajdziesz przepisy na pyszne lemoniady idealne na letnie przyjęcia przy grillu!
Kaszanka to królowa rusztu i jeden z najpopularniejszych przysmaków serwowanych na grillu. Zwykle przyrządzana z cebulką lub saute, tak naprawdę może być przygotowywana na wiele innych, bardziej wyrafinowanych sposobów – najlepiej podkreślać jej smak wyrazistą przyprawą lub innym dodatkiem. Podajemy kilka przepisów na kaszankę z grilla. Jeżeli lubisz dania z rusztu, a znudził Ci się klasyczny smak kaszanki, spróbuj podać ją nieco inaczej. Oto nasze propozycje!
Kaszanka grillowana z dodatkami
Kaszanki zazwyczaj nie grilluje się samodzielnie. Aby nadać jej wyrazistości i głębi zawija się ją w folię aluminiową w towarzystwie aromatycznych dodatków. Zazwyczaj jest to cebula, ale jeżeli chcemy, by jej smak stał się bardziej wyrazisty, zamiast cebuli możemy dodać czosnku – wystarczy obrać go i pokroić w plasterki. Taka wersja będzie bardziej wyrazista i pikantniejsza. Bardzo przyjemnie podkreśli smak kaszanki. Można też dosypać szczyptę majeranku. Poza tym do kaszanki można dodać jabłka lub grillować ją z dodatkiem kiszonej kapusty.
Kaszanka grillówka - przepis na tradycyjną kaszankę grillowaną z cebulą
Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulą
Prawie tradycyjna kaszanka z grilla
Zazwyczaj na naszym grillu gości kaszanka zawinięta w zgrabne pakuneczki z folii aluminiowej. To sposób na to by kaszanka nie rozpadła się w czasie pieczenia. Taki sposób przygotowania kaszanki umożliwia również wzajemne przenikanie się smaków i aromatów kaszanki oraz dodatków i przypraw. Ale są też inne sposoby na aromatyczną kaszankę z grilla, którą przygotujemy bez folii aluminiowej. Wystarczy "pakuneczek" zrobić z dodatku i nadziać kaszanką cebulę, jabłko albo pieczarki. Nie dość, że tak podana kaszanka świetnie smakuje to jeszcze bardzo ładnie wygląda.
Przepis na jabłka faszerowane kaszanką
Grillowana kaszanka w wersji chrupiącej
Kaszankę z grilla, ze względu na jej delikatność, zwykle grillujemy w folii aluminiowej. Można jednak pokusić się o przyrządzenie jej w wersji chrupiącej (z podpieczoną skórką). Ważne jest wtedy, żeby piec ją na niskim ruszcie (skórka musi szybko chwycić i się przyrumienić). Takiej kaszanki nie można też piec zbyt długo, by się nie rozpadła.