Cebula faszerowana kaszanką - idealne połączenie składników!

Cebula faszerowana kaszanką - idealne połączenie składników!
Autor: Shutterstock Nowy sposób przyrządzenia i podania kaszanki z cebulą - cebule faszerowane kaszanką!
łatwy
35 min
4

Cebula faszerowana kaszanką to prosty ale efektowny patent na podanie kaszanki z cebulą - czyli sprawdzonego i udanego duetu. Tak przygotowane cebule są nie tylko smaczne, ale też świetnie się prezentują.

SKŁADNIKI

  • 4 duże czerwone cebule
  • 500- 600 g kaszanki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ser do posypania potrawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać cebule i z każdej strony obciąć im końcówki.
  • Cebule wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić i zalać zimną wodą. Ostudzić.
  • Każdą z cebul podzielić na warstwy, wyciskając ostrożnie środek przez nacięcia.
  • Kaszankę wyjąć z flaka, włożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem, spróbować, a jeśli jest mało wyrazista w smaku, doprawić solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną kaszanką napełnić cebulowe krążki. Wierzch skropić oliwą.
  • Faszerowane cebule ułożyć na aluminiowej  tacce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zależy od tego, czy będziemy cebule grillować, czy zapiekać w piekarniku)
  • Przykryć i wstawić na grilla lub do piekarnika. Opiekać kilka minut.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej