Cebula faszerowana kaszanką - idealne połączenie składników!
2021-05-29
łatwy
35 min
4
Cebula faszerowana kaszanką to prosty ale efektowny patent na podanie kaszanki z cebulą - czyli sprawdzonego i udanego duetu. Tak przygotowane cebule są nie tylko smaczne, ale też świetnie się prezentują.
SKŁADNIKI
- 4 duże czerwone cebule
- 500- 600 g kaszanki
- oliwa
- sól, pieprz
- ewentualnie ser do posypania potrawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać cebule i z każdej strony obciąć im końcówki.
- Cebule wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić i zalać zimną wodą. Ostudzić.
- Każdą z cebul podzielić na warstwy, wyciskając ostrożnie środek przez nacięcia.
- Kaszankę wyjąć z flaka, włożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem, spróbować, a jeśli jest mało wyrazista w smaku, doprawić solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną kaszanką napełnić cebulowe krążki. Wierzch skropić oliwą.
- Faszerowane cebule ułożyć na aluminiowej tacce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zależy od tego, czy będziemy cebule grillować, czy zapiekać w piekarniku)
- Przykryć i wstawić na grilla lub do piekarnika. Opiekać kilka minut.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?