Dania z grilla: przepis na jabłka faszerowane kaszanką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jabłka faszerowane kaszanką to oryginalny sposób na podanie kaszanki z grilla. Smaki świetnie się uzupełniają, a danie wygląda bardziej apetycznie i efektownie. Podajemy przepis na grillowane jabłka nadziewane kaszanką.
SKŁADNIKI
- 4 duże jabłka
- 25 dag kaszanki,
- 1 czerwona cebula
- 2 korniszony
- majeranek, tymianek
- mielona papryka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka dokładnie umyć, odciąć im wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem.
- Kaszankę wyjąć z osłonki, a następnie rozgnieść widelcem.
- Z cebuli odkroić 4 plasterki, resztę drobno posiekać.
- Kaszankę dokładnie wymieszać z cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę korniszonami. Doprawić do smaku majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
- Wydrążone jabłka napełnić farszem z kaszanki, przykryć plasterkiem cebuli i szczelnie zawinąć w folię aluminiową.
- Położyć jabłka na ruszcie i piec ok. 30 minut.