Dania z grilla: przepis na jabłka faszerowane kaszanką

2021-03-29
Beata Lekszycka
kaszanka grillowana
Autor: Shutterstock Kaszanka z grilla wyśmienicie smakuje z jabłkiem
łatwy
45 min
4

Jabłka faszerowane kaszanką to oryginalny sposób na podanie kaszanki z grilla. Smaki świetnie się uzupełniają, a danie wygląda bardziej apetycznie i efektownie. Podajemy przepis na grillowane jabłka nadziewane kaszanką. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże jabłka
  • 25 dag kaszanki,
  • 1 czerwona cebula
  • 2 korniszony
  • majeranek, tymianek
  • mielona papryka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka dokładnie umyć, odciąć im wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem.
  • Kaszankę wyjąć z osłonki, a następnie rozgnieść widelcem.
  • Z cebuli odkroić 4 plasterki, resztę drobno posiekać.
  • Kaszankę dokładnie wymieszać z cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę korniszonami. Doprawić do smaku majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
  • Wydrążone jabłka napełnić farszem z kaszanki, przykryć plasterkiem cebuli i szczelnie zawinąć w folię aluminiową.
  • Położyć jabłka na ruszcie i piec ok. 30 minut.
Beata Lekszycka