Jak naostrzyć nóż domowym sposobem? 3 sprawdzone patenty bez ostrzałki
W każdej kuchni powinien znajdować się ostry nóż. To podstawowe narzędzie, dzięki któremu można łatwo i szybko przygotować składniki do przyrządzenia najróżniejszych potraw na ciepło czy słodkich przekąsek. Po pewnym czasie nawet najlepszy nóż traci swoje właściwości i staje się tępy. Jak naostrzyć nóż domowym sposobem? Oto trzy sprawdzone metody, dzięki którym kuchenny nóż znowu będzie ostry.
Spis treści
- Jak dobrze naostrzyć nóż kuchenny?
- Jak naostrzyć nóż folią aluminiową?
- Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?
- Jak naostrzyć nóż domowym sposobem?
Jak dobrze naostrzyć nóż kuchenny?
Każdy, kto lubi gotować w domu, ma swój ulubiony nóż. Warto zadbać, aby zawsze był ostry. Podstawowym narzędziem jest ostrzałka. Co jednak zrobić, kiedy nie ma jej pod ręką? Aby naostrzyć nóż kuchenny domowym sposobem, nie jest potrzebna osełka. Z powodzeniem można wykorzystać przedmioty, które znajdują się w każdej kuchni. Jak więc naostrzyć nóż bez ostrzałki?
Jak naostrzyć nóż folią aluminiową?
Jedną z najprostszych metod na ostrzenie noża w domy jest wykorzystanie folii aluminiowej. Idealnie sprawdzi się do naostrzenia noży mniejszych, które są tylko lekko tępe. Ostrzenie nożna folią aluminiową jest bardzo proste i szybkie, a efekty są widoczne od razu. Wystarczy zwinąć kawałek folii aluminiowej w kulkę i kilka razy przesunąć nią po ostrzu noża. Na koniec nóż kuchenny należy umyć i od razu można go używać.
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki?
Zamiast osełki do naostrzenia noża idealnie sprawdzą się ceramiczne naczynia. Kubek lub miska z powodzeniem zastąpią klasyczną ostrzałkę. Jak to zrobić? Kubek lub miskę należy odwrócić do góry dnem i kilkanaście razy przesunąć ostrzem po szorstkiej części. Kąt nachylenia powinien wynosić około 30 stopni. Już po chwili nóż stanie się ostry jak brzytwa.
Jak naostrzyć nóż domowym sposobem?
Trzecią sprawdzoną metodą na ostry nóż jest wykorzystanie nieoczywistego produktu. Mało kto wie, że nóż można naostrzyć za pomocą ryżu. Aż trudno uwierzyć, że ten sposób może zadziałać. Jak naostrzyć nóż kuchenny za pomocą ryżu? Do kubka należy wsypać ryż i kilka razy wkładać i wyjmować kuchenny nóż. Patent na ostrzenie ryżem można wykorzystać do noży lekko stępionych. Efekt jest natychmiastowy, ale niestety ma swoje słabe strony. Ten sposób jest krótkotrwały i czynność należy niedługo powtórzyć. Pozwala jednak na spokojne dokończenie przyrządzania posiłku.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne domowe surówki, do których przygotowania niezbędny jest ostry nóż. Poniżej znajdziesz także quiz o zielonych warzywach.