Jak kupować karpia na Wigilię? [KIEDY, GDZIE, ZA ILE]
Zbliża się Wigilia, powraca więc pytanie, jak wybrać dobrego karpia na tę uroczystą wieczerzę. Przede wszystkim powinniśmy wybierać ryby żywe i zdrowe, a trzymać się z dala od tych pachnących mułem. Pamiętajmy też, by ryby nie nieść domu w zwykłej reklamówce. Polecamy kilka świątecznych przepisów na dania z karpia: Filety z karpia w galarecie , Karp smażony w sosie jogurtowym oraz Karp zapiekany w śmietanie.
Spis treści
- Po czym poznać miejsce, w którym można kupić świeże karpie?
- Jakiego karpia kupić?
- Każdy karp posiada certyfikat
Po czym poznać miejsce, w którym można kupić świeże karpie?
Przy zakupie świeżego karpia zwracajmy uwagę na jego wygląd. W sklepie ryba powinna pływać na dnie zbiornika, grzbietem ku górze. Woda powinna być przezroczysta i bez piany, a w zbiorniku nie powinno być zbyt dużo osobników.
Sprawdź również >>> Jak wypatroszyć i odfiletować karpia?
Jakiego karpia kupić?
Ciało karpia musi być lśniące, bez matowych plam, otarć, bez pasożytów i nalotu śluzu. Skrzela powinny być wyraźnie czerwone, a oczy szkliste i wypukłe.
Nie kupujmy martwych karpi ani tych pachnących mułem. Taki zapach oznacza, że karp został źle przygotowany do sprzedaży. Ryby w dobrych gospodarstwach odławia się już na przełomie września i października, a potem przetrzymuje w specjalnych magazynach, gdzie filtrują się w bieżące wodzie i natleniają.
Sprawdź również >>> Karp z łuską czy Królewski - jakiego karpia wybrać?
Każdy karp posiada certyfikat
Pamiętajmy też, że każdy sprzedawca ma obowiązek przedstawić certyfikat pochodzenia karpia. Wybierajmy te od krajowych producentów. Zyskamy w tej sposób pewność, że ryby były dobrze karmione zbożem, a nie sztucznym granulatem.
Do domu żywą rybę przenosimy w specjalnej rynience, a w nie reklamówce, by go nie męczyć.
Sprawdź również >>> Jak odgrzewać smażonego karpia?