Jak wypatroszyć karpia? Porady krok po kroku

2022-12-21 13:31

Świeży karp zwykle jest najsmaczniejszy. Pojawia się jednak problem patroszenia ryby. Jak wypatroszyć karpia szybko, skutecznie, a przede wszystkim - łatwo? Radzimy krok po kroku, jak wypatroszyć karpia.

Jak wypatroszyć karpia?
Autor: Shutterstock Świeży karp wymaga starannego wypatroszenia. Radzimy, jak to poprawnie zrobić.

Świeży karp to lepszy smak, ale i problemy. Przede wszystkim rybę należy wypatroszyć przed przyrządzeniem. Jak najłatwiej i najszybciej wypatroszyć karpia? Skorzystaj z naszych wskazówek krok po kroku. Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?

Jak wypatroszyć karpia krok po kroku?

Jeśli kupujemy żywego karpia - na przykład od hodowcy, najlepiej poprosić, by wykwalifikowany sprzedawca od razu go uśmiercił. Własnoręczne, rzekome "humanitarne" zabijanie ryb w domu - mimo popularyzacji wiedzy o tym, jak to robić - często kończy się prawdziwą udręką dla karpia. Po pierwsze, zwierzęta cierpią w trakcie transportu do domu, po drugie, ogłuszanie ryby wykonane nieodpowiednio sprawia, że w trakcie odkrajania głowy karp nadal jest świadomy. 

Kiedy mamy pewność, że ryba jest już martwa, bądź skutecznie ogłuszona, należy sięgnąć po papierowy ręcznik lub ściereczkę i owinąć nimi tułów ryby. Świeży karp ma dużo śluzu, przez co staje się bardzo śliski. Warto zatem zadbać, by ryba w trakcie krojenia nie wyślizgnęła nam się spod ostrza.

  • Patroszenie karpia rozpoczynamy od nacięcia tuż za linią głowy w brzuchu. Uwaga, ryba dzięki niemu zacznie tracić krew, dlatego warto użyć dużej deski do krojenia.
  • Nóż przeciągamy w kierunku ogona i robimy szeroki otwór w brzuchu ryby.
  • Następnie delikatnie wyjmujemy wnętrzności. Wnętrzności karpia najlepiej wyjmować ostrożnie łyżką. 
  • Trzeba szczególnie uważać na woreczek żółciowy. Jeśli go uszkodzimy, a jego zawartość dostanie się do wnętrza ryby - mięso będzie gorzkie i nie będzie się nadawało do jedzenia.
  • Następnie bardzo ostrym (najlepiej gładkim) nożem odcinamy łeb tuż za pokrywami skrzeli.
  • Tak przygotowany korpus należy teraz dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozbywając się resztek krwi.
  • Można także odciąć nożyczkami płetwy, jednak nie jest to konieczne.

Tak przygotowanego karpia można pociąć na dzwonka lub wyfiletować. Jak pozbawić karpia ości i wyciąć filety? 

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole