Jak karmelizować gruszki? Prosty przepis na obłędny deser i nie tylko

2023-08-21 11:10

Gruszki to pyszne i zdrowe owoce, które sprawią, że deser czy ciasto stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Owoce można serwować także bez żadnych dodatków. Karmelizowane gruszki wyglądają efektownie i smakują wyjątkowo dobrze. Są również doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków i deserów. Jak zrobić karmelizowane gruszki? Odpowiedź znajdziecie w tym przepisie.

karmelizowane gruszki
Autor: Shutterstock Karmelizowane gruszki to szybki przepis na pyszne owoce w karmelu na deser.

Spis treści

  1. Zdrowie z gruszek
  2. Czym jest karmelizowanie gruszek?
  3. Jak zrobić karmelizowane gruszki?
  4. Jakie gruszki można karmelizować?
  5. Z czym podawać karmelizowane gruszki?
  6. Jak skarmelizować gruszkę? Przepis krok po kroku

Zdrowie z gruszek

Słodki smak gruszek i ich prozdrowotne właściwości doceniali już mieszkańcy Persji. Są źródłem witamin z grupy B, C, A, K i PP. Zawierają składniki mineralne jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Gruszki są bogate w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Zapewniają prawidłową pracę tarczycy i mózgu. Mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru i nadciśnienia.

Czym jest karmelizowanie gruszek?

Karmelizowanie to prosty sposób, aby przygotować gruszki lub inne owoce w pysznej odsłonie. Świetnie smakują same, ale są też smakowitym dodatkiem do różnego rodzaju deserów i ciast. Proces karmelizacji polega na smażeniu na patelni połówek gruszek z dodatkiem miodu i cukru. Można dodać do nich inne składniki, które podkręcą smak. Sprawdzi się kora cynamonu, kardamon, gwiazdki anyżu czy goździki. Po kilku minutach spędzonych na patelni pyszne karmelizowane gruszki są gotowe.

Jak zrobić karmelizowane gruszki?

Przepis na karmelizowane gruszki nie jest skomplikowany, a na liście składników są tylko trzy produkty. Aby skarmelizować gruszki, należy obrać je je skórki i usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztapia się miód z cukrem, a następnie dodaje gruszki. Smażenie trawa około 5 minut.

Jakie gruszki można karmelizować?

W sklepach i na bazarkach dostępne są różne odmiany gruszek. Aby karmelizowane gruszki udały się już za pierwszym razem, należy wybrać odpowiedni rodzaj owoców. Odmiana Faworytka jest słodka i bez problemu można ją karmelizować. Drugą odmianą, która nadaje się do karmelizowania, to soczysta Isolda.

Z czym podawać karmelizowane gruszki?

Jeżeli szukacie odpowiedzi na pytanie, co zrobić z gruszek na szybko, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. W ciągu kwadransa można zrobić obłędne karmelizowane gruszki, które zachwycą wyglądem i smakiem. Można podać je z domowymi lodami i polewą czekoladową. Pysznie smakują z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Karmelizowane gruszki to również pyszny dodatek do ciast bez pieczenia, tart i innych ciast. Są również super dodatkiem do różnego rodzaju sałatek.

Jak skarmelizować gruszkę? Przepis krok po kroku

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Obrane gruszki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

2. Na patelni rozgrzać miód i wsypać cukier. Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą.

3. Dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Smażyć około 5 minut z każdej strony. 4. W tym czasie sos zgęstnieje i nabierze brązowego koloru.

5. Ciepłe gruszki przełożyć na talerzyki deserowe lub wykorzystać jako składnik deseru.

Zobacz galerię i poznaj przepis na pyszne desery, które można wzbogacić karmelizowanymi gruszkami. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o gruszkach. 

Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Ni z gruszki, ni z pietruszki - quiz o gruszkach!

Pytanie 1 z 8
Jaka odmiana gruszy występuje w Polsce dziko?
Gruszka