Przetwory z gruszek: dżem gruszkowy w 2 wersjach - słodkiej i wytrawnej

2021-09-03 13:25 Beata Lekszycka
Dżem z gruszek
Autor: Shutterstock Dżem z gruszek można zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej

W sezonie na gruszki warto zrobić przetwory z tych owoców, by zimą cieszyć się ich smakiem. Gruszki można przygotowywać na słodko i wytrawnie. Oto przepisy na dodatki z gruszek - pyszne dżemy gruszkowe - do deserów, ale i do mięs.

Przepis na dżem gruszkowy do mięs

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić i skropić sokiem z cytryny.

W rondlu zagotować szklankę wody, dodać gruszki i gotować pod przykryciem, aż będą miękkie.

Dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.

Dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Pasteryzować "pod kocykiem" przez 20 minut.

Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Przepis na klasyczny dżem gruszkowy

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Gotować w garnku, dodając szklankę wody, przez 10-15 minut, aż staną się miękkie.

Dodać cukier i dalej gotować, do odparowania wody, ciągle mieszając.

Gotowy dżem gruszkowy przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.

Pasteryzować ok. 10 minut w temp. 100 st. C.

Metody pasteryzacji przetworów
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE