Nie wyobrażasz sobie letniego obiadu bez fasolki szparagowej? I bardzo dobrze - to samo zdrowie
Nie wyobrażamy sobie letnich obiadów bez panoszącej się na talerzu fasolki szparagowej. I bardzo dobrze - bo fasolka to samo zdrowie. Sprawdźmy więc, co kryje w sobie fasolka szparagowa i jak poszczególne odmiany fasolki wykorzystać w kuchni. Podsuwamy też kilka sprawdzonych przepisów na dania ze szparagówki.
Spis treści
- Fasolka szparagowa - kolorowy zawrót głowy
- Właściwości fasolki szparagowej
- Jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową?
- Zastosowanie szparagowki
- Galeria: Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku. Z nami na pewno zrobisz to dobrze!
Fasolka szparagowa - kolorowy zawrót głowy
Fasolka szparagowa gości na naszych stołach od od czerwca do września. Oczywiście pierwsze zwiastuny pojawiają się w sklepach już w maju, ale na początku sezonu jest bardzo droga. Ta ogródkowa czy działkowa owocuje zdecydowanie później. Najpopularniejsza jest zielona fasolka szparagowa, nie stronimy również od żółtej, która jest delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Wersją awangardową jest odmiana fioletowa - spotykana w różnych odcieniach - od bladoróżowej po mocny fiolet, w Polsce ciężko ją jednak dostać. Lubiane są też duże, płaskie strączki fasolki szparagowej, tzw. mamut, występującej także w dwóch kolorach - zielonym i żółtym. Mamut jest bardzo delikatny, ma nieduże ziarna, ale duże strączki. Pyszne są wszystkie odmiany fasolki, zdrowe również, jedzmy więc fasolkę.
Właściwości fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i charakteryzuje ją niski indeks glikemiczny. Ma sporo białka i błonnika, a także witaminy C, A i E. Zielona fasolka zawiera sporo kwasu foliowego, a żółta jest bogatsza w potas i fosfor. Obie odmiany zawierają także witaminy z grupy B oraz wapń i magnez. Ze względu na zasadotwórcze działanie fasolka szparagowa polecana jest osobom z nadkwaśnością. Ponadto fasolka bogata jest we flawonoidy - substancje które opóźniają procesy starzenia się organizmu, reguluje też wartości złego cholesterolu we krwi.
Jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową najlepiej kupować na wagę, nie w opakowaniach. Wtedy można wybrać najładniejsze strąki. Skórka powinna być gładka i mieć jednolity, dość intensywny kolor. Nie powinno na niej być żadnych plam. Strąki powinny być elastyczne i łamać się z charakterystycznym "trzaśnięciem". Nieumyte strączki fasolki można przechowywać w plastikowym woreczku do żywności około tygodnia. Fasolkę szparagowa można również mrozić. Przed zamrożeniem trzeba ją umyć i wrzucić do wrzącej wody na ok 3 min. Następnie należy fasolkę ostudzić i zamrozić w porcjach do jednorazowego zjedzenia.
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Zastosowanie szparagowki
Fasolkę szparagową należy koniecznie poddać obróbce termicznej, nie nadaje się ona do spożywania na surowo. Najbardziej popularna jest fasolka ugotowana i polana masłem i tarta bułką czyli fasolka z zasmażką. W wersji dietetycznej - ugotowana w osolonej lekko wodzie też jest pyszna. Nadaje się też do sałatek, zup i zapiekanek. Świetną opcją są również frytki z fasolki szparagowej. Na zimę można ją zamrozić lub zamarynować. Najlepsze przepisy na fasolkę szparagowa znajdziesz tutaj: TOP 25 pomysłów na fasolkę szparagową