Nie wyobrażasz sobie letniego obiadu bez fasolki szparagowej? I bardzo dobrze - to samo zdrowie

2022-06-23 12:54

Nie wyobrażamy sobie letnich obiadów bez panoszącej się na talerzu fasolki szparagowej. I bardzo dobrze - bo fasolka to samo zdrowie. Sprawdźmy więc, co kryje w sobie fasolka szparagowa i jak poszczególne odmiany fasolki wykorzystać w kuchni. Podsuwamy też kilka sprawdzonych przepisów na dania ze szparagówki.

Fasolka szparagowa
Autor: Shutteratock Fasolka szparagowa występuje w kilku odmianach kolorystycznych

Spis treści

  1. Fasolka szparagowa - kolorowy zawrót głowy
  2. Właściwości fasolki szparagowej
  3. Jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową?
  4. Zastosowanie szparagowki
  5. Galeria: Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku.  Z nami na pewno zrobisz to dobrze!

Fasolka szparagowa - kolorowy zawrót głowy

Fasolka szparagowa gości na naszych stołach od od czerwca do września. Oczywiście pierwsze zwiastuny pojawiają się w sklepach już w maju, ale na początku sezonu jest bardzo droga. Ta ogródkowa czy działkowa owocuje zdecydowanie później. Najpopularniejsza jest zielona fasolka szparagowa, nie stronimy również od żółtej, która jest delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Wersją awangardową jest odmiana fioletowa  - spotykana w różnych odcieniach - od bladoróżowej po mocny fiolet, w Polsce ciężko ją jednak dostać. Lubiane są też duże, płaskie strączki fasolki szparagowej, tzw. mamut, występującej także w dwóch kolorach - zielonym i  żółtym. Mamut jest bardzo delikatny, ma nieduże ziarna, ale duże strączki. Pyszne są wszystkie odmiany fasolki, zdrowe również, jedzmy więc fasolkę.

Właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i charakteryzuje ją niski indeks glikemiczny. Ma sporo białka i błonnika, a także witaminy C, A i E. Zielona fasolka zawiera sporo kwasu foliowego, a żółta jest bogatsza w potas i fosfor. Obie odmiany zawierają także witaminy z grupy B oraz wapń i magnez. Ze względu na zasadotwórcze działanie fasolka szparagowa polecana jest osobom z nadkwaśnością. Ponadto fasolka bogata jest we flawonoidy - substancje które opóźniają procesy starzenia się organizmu, reguluje też wartości złego cholesterolu we krwi.

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową najlepiej kupować na wagę, nie w opakowaniach. Wtedy można wybrać najładniejsze strąki. Skórka powinna być gładka i mieć jednolity, dość intensywny kolor. Nie powinno na niej być żadnych plam. Strąki powinny być elastyczne i łamać się z charakterystycznym "trzaśnięciem". Nieumyte strączki fasolki można przechowywać w plastikowym woreczku do żywności około tygodnia. Fasolkę szparagowa można również mrozić. Przed zamrożeniem trzeba ją umyć i wrzucić do wrzącej wody na ok 3 min. Następnie należy fasolkę ostudzić i zamrozić w porcjach do jednorazowego zjedzenia.

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Zastosowanie szparagowki

Fasolkę szparagową należy koniecznie poddać obróbce termicznej, nie nadaje się ona do spożywania na surowo. Najbardziej popularna jest fasolka ugotowana i polana masłem i tarta bułką czyli fasolka z zasmażką. W wersji dietetycznej - ugotowana w osolonej lekko wodzie też jest pyszna. Nadaje się też do sałatek, zup i zapiekanek. Świetną opcją są również frytki z fasolki szparagowej. Na zimę można ją zamrozić lub zamarynować. Najlepsze przepisy na fasolkę szparagowa znajdziesz tutaj: TOP 25 pomysłów na fasolkę szparagową

Galeria: Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku.  Z nami na pewno zrobisz to dobrze!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE