Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis

Fasolka szparagowa z zasmażką: klasyczny przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Klasyczna fasolka szparagowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W okresie letnim fasola szparagowa to świetny dodatek do obiadu jak i samodzielne danie. Jest bardzo zdrowa, a do tego niezwykle smaczna. Podajemy klasyczny przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z masła i tartej bułki. Zasmażka dodaje co prawda daniu nieco dodatkowych kalorii, ale także wiele smaku, więc ci, którzy nie muszą przejmować się zbędnymi kilogramami, mogą spokojnie taką fasolkę jadać.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku fasolkę szparagową musimy umyć dokładnie w zimnej wodzie. Następnie odcinamy jej końce.

  • Do dużego garnka wlewamy wodę. Na 1 kilogram fasolki szparagowej powinny być 4 litry. Wodę solimy jedną łyżeczką soli. Wrzucamy do niej fasolkę szparagową.

  • Doprowadzamy do wrzenia i pod przykryciem gotujemy ok 15 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić fasolkę szparagową. Gdy jest ugotowana powinna być miękka i krucha. Odcedzamy.

  • Następnie na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy aż się delikatnie zarumieni.

  • Tak przygotowaną bułką polewamy fasolkę szparagową.

Ocena: 2,3